Про це Володимир Зеленський заявив під час брифінгу в аеропорту "Бориспіль" 13 лютого, де він зустрів українських моряків, звільнених із полону піратів.

До теми Визволені з полону піратів моряки Stevia повернулися до України: з ними зустрівся Зеленський

Глава держави заявив, що усі незадоволені деякими кроками окремих суддів ОАСК. Тож ухвалення анонсованих законопроєктів вважає вкрай необхідним та наполягатиме на швидкому розгляді.

В Офісі президента підкреслили, що голосування парламенту за ці документи посилить принцип верховенства права та дозволить суспільству відчути справедливість від роботи судів в Україні.

Що передбачають законопроєкти

Перший законопроєкт передбачає, що низку судових спорів заберуть з виключної підсудності Окружного адмінсуду Києва, натомість їх передадуть Верховному суду як суду першої інстанції.

Другий – забезпечить обов'язкову перевірку на доброчесність чинних та майбутніх членів Вищої ради правосуддя. Він також врегульовує питання діяльності служби дисциплінарних інспекторів.

Третій – дозволить внести зміни до Кодексу про адмінправопорушення. Документ запровадить відповідальність за ненадання інформації на запит дисциплінарного інспектора ВРП.

Скандальні рішення ОАСК

  • Одне з останніх рішень Окружного адмінсуду стосувалося повернення проспекту Степана Бандери у Києві його попередньої назви – Московський.
  • Напередодні цей суд скасував постанову про нову редакцію українського правопису. Цікаво, що відповідний позов подала мама учениці 7 класу.
  • Саме ОАСК визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку", а також призупинив перейменування Української православної церкви Московського патріархату.