У район 6 кілометру Овідіопольської дороги захотіли перенести гаражні кооперативи, розташовані біля вулиці Центральний аеропорт. Така ініціатива обурила істориків і краєзнавців, оскільки раніше там розстрілювали людей.

До теми У Львові перепоховали останки 428 жертв політичних репресій: фото

Чому обурились історики

Раніше в цьому місці був спецоб'єкт, де НКВД розстрілював людей. Історики вважають, що на пустирі поховано від 5 до 20 тисяч жертв "великого терору". На пустирі вже проводили пошукові роботи у 2008 році. Однак тоді там виявили останки лише 1 086 розстріляних.

Коли на пустир захотіли перенести гаражі, Інститут національної пам'яті, звернувся до мерії Одеси. Історики попросили передусім провести пошук тіл репресованих.

Реакція міської влади Одеси

Згодом на засіданні виконкому міськради Геннадій Труханов заявив, що влада готова цим зайнятись. Він повідомив, що на 6 кілометрі Овідіопольської дороги організують дослідницьку роботу території. Також мер Одеси повідомив, що міськрада готова перепоховати рештки репресованих.

Покажемо всій Україні та Європі наше ставлення до історії та тих людей, яких без причин знищили, вбили та варварськи розстріляли
– додав Труханов

Зверніть увагу Скандал навколо перепоховання спецагента НКВС: Росія хоче викупити в України останки Кузнєцова

Що там планують робити

Днями біля шосе почалася георадарна розвідка. Її ініціював одеський краєзнавець Олександр Бабич. Мета дослідників – отримання розшифровки аномалій, щоб встановити місця розстрільних ровів з останками репресованих.

З моменту, коли потеплішає, на пустирі почнуться розкопки. Там встановлять вебкамеру, щоб усі охочі змогли слідкувати за процесом. Потім останки жертв комуністичного терору мають ексгумувати й перепоховати.

Що таке Ексгумація


Вилучення останків із землі, огляд і проведення експертизи перед повторним похованням.