Росія зобов’язана добросовісно виконувати свої міжнародно-правові зобов’язання. Країна-агресор повинна покласти край політичним репресіям проти населення тимчасово окупованих територій.

Читайте також В Криму вночі проводили обшуки в будинках татар: реакція Представництва Президента України

У Криму провели обшуки

У ніч на 17 лютого відбулися обшуки у будинках кримчан Абдулборі Махамадамінова, Азамата Еюпова, Тимура Ялкабова, Ібрагімова Ернеста, Олега Федорова, Ленура Сейдаметова і Яшара Шихаметова.

Серед згаданих осіб є активісти "Кримської солідарності" та проєкту для дітей політв’язнів "Кримське дитинство", що чітко вказує на політично мотивований характер дій окупаційної влади півострова.

Ці дії в черговий раз свідчать про повне ігнорування Москвою основоположних норм міжнародного гуманітарного права, своїх зобов’язань як держави-окупанта. Про готовність до використання незаконних силових методів для придушення політичного і релігійного інакомислення та блокування правозахисної діяльності на тимчасово окупованій українській території,
– наголосила заступниця глави МЗС Еміне Джапарова.

Міністерство закордонних справ закликав міжнародних партнерів надати належну оцінку незаконним діям Росії в тимчасово окупованому Криму.

Окупація Криму Росією: коротко

  • Взимку 2014 в Криму озброєні російські військові захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу та блокували дії українських військ.
  • 16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий "референдум" про статус півострова.
  • Росія включила Крим до свого складу. Україна, ЄС та США не визнали результатів голосування.
  • У Кремлі категорично відмовляються обговорювати окупацію Криму. Провідні країни світу запровадили санкції проти РФ через анексію Криму.
  • В Україні розробляють план деокупації.