Про це сказав міністр юстицій Денис Малюська в ефірі програми "Перехресний допит". Він зауважив, що доброчесні марсіани були б найкращими представниками конкурсної комісії.

Цікаво Звільнення Ситника: з'явився текст законопроєкту

"Нам потрібен хтось не корумпований та незалежний, щоб він формував склад комісії з відбору. В ідеалі це були б, безумовно, якісь доброчесні марсіани", – сказав міністр.

Він додав, що у такому разі не було б конфлікту інтересів, а також в них не буде зацікавленості в своєму директорі НАБУ.

Вони могли б рентгеном проаналізувати наміри усіх кандидатів і спрогнозувати їх подальшу поведінку. На жаль, марсіан ми не знайшли, тому довелось шукати через органи влади,
– наголосив Малюська.

Представників міжнародної спільноти вже запросили

Як зазначив міністр, Артем Ситник був обраний комісією, в яку не входив жоден представник міжнародних організацій донорів, але конкурс був достатньо прозорим і ефективним.

Ми робимо крок вперед. На відміну від цих ретроградів, які не допускали міжнародників до участі в конкурсі, ми одразу ж запропонували їм формувати третину комісії,
– зауважив Малюська.

Запевнив, що інші 2 третини комісії також будуть гідними.

"Це не означає, що це будуть старі корумповані українські еліти. Там теж мають бути прозорі зрозумілі люди з гарною репутацією. Можуть бути й іноземні експерти, чому б і ні?", – підсумував міністр.

Деталі процедури відбору

За словами Малюськи, процедура відбору точно буде змінена до її прийняття. Існує 2 великих обмеження:

  • президент не може брати участь в відборі – це рішення Конституційного Суду;
  • парламент не може брати участь – теж є відповідне рішення.

Дивіться "Перехресний допит" з Денисом Малюською: відео

Звільнення Ситника: коротко

  • Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін повідомляв, що уряд схвалив законопроєкт щодо звільнення Ситника. За його словами, звільнити Ситника вирішив нібито сам Володимир Зеленський.
  • Окремі положення закону про НАБУ втратили чинність ще у грудні 2020 року. Причиною стало те, що Конституційний суд визнав їх неконституційними.
  • Відтак в Україні немає законної процедури призначення директора НАБУ. Однак обіцяють прийняти ще кращий закон.
  • 17 лютого стало відомо, що Кабінет Міністрів справді подав до Верховної Ради законопроєкт про звільнення керівника НАБУ Артема Ситника.