Під час першого візиту в ОАЕ Володимир Зеленський дав інтерв'ю еміратському інформаційному агентству WАМ.

Актуально Зеленський подякував ОАЕ за допомогу у боротьбі з COVID-19: деталі першого візиту

Український лідер наголосив, що російська агресія та тимчасова окупація Криму не змогли зупинити економічні реформи в Україні. Наразі пріоритетом є створити максимально сприятливі умови для розвитку економічних зв'язків з країнами світу.

За словами Зеленського, лише упродовж 2019 року обсяг торгівлі товарами та послугами між Україною й Еміратами становив 1 мільярд 65 мільйонів доларів.

Дуже важливим питанням для України є залучення інвестицій в економіку.

Надходження інвестицій є вагомим чинником стабільного розвитку економіки й чітким сигналом для інвесторів, тому питання інвестиційного співробітництва та співпраці в галузі інновацій – серед ключових напрямків розвитку відносин між Україною та ОАЕ,
– зауважив президент.

Україна вже має вдалі приклади залучення еміратських інвестицій. Зокрема, вихід на український ринок одного з найбільших у світі операторів портів DP World. Наразі він функціонує у контейнерному терміналі на Одещині.

Що ще сказав Зеленський

  • Економічну діяльність дещо загальмували перешкоди 2020 року. Однак відновлення глобальної активності матиме позитивний вплив на торгівлю. Вже знайдені механізми, які допоможуть перевищити докризові показники товарообігу.
  • Україна в найбільшому обсязі експортує в ОАЕ продукцію агропромислового комплексу та металургії. Наша країна може стати гарантом продовольчої безпеки Еміратів.
  • Українська сторона готова запропонувати ОАЕ спільно працювати над проєктами високотехнологічної продукції. Зеленський зауважив: "за допомогою інвестицій з боку ОАЕ ми можемо створювати таку продукцію для власних потреб і для постачання на ринки третіх країн".
  • Однією з таких сфер може стати космічна. За словами Зеленського, наша країна має досягнення у цій сфері. Зокрема, успішну місію зонда "Надія". Український лідер наголосив: "маючи одного з визнаних світових лідерів у цій галузі, КБ "Південне", можемо спільно розширити наші можливості в галузі космосу".
  • Україна готова переймати досвід Еміратів у низці галузей. Зокрема, мовиться про штучний інтелект, відновлювальні джерела енергії та розвиток інфраструктури.