Найважливіші новини України та світу за суботу 6 березня:

Смертельна автотроща з українцями в Польщі

Джерело: 24 канал

Рейсовий автобус Познань – Херсон потрапив у ДТП неподалік польського міста Кашице 6 березня. У автобусі були 57 людей, усі – громадяни України. На місці загинули 5 людей – троє жінок та двоє чоловіків.

До теми Кричали та кликали на допомогу, – постраждалі у ДТП у Польщі розповіли про трагедію

На місце трагедії одразу виїхали українські консули. Як повідомили у МЗС України, 35 людей доправили до лікарні. 9 з них – у вкрай важкому стані. Іншим потерпілим пощастило більше, частину з них виписали вже до вечора.

За попередньою версією, причиною аварії стало те, що водій не впорався з керуванням. Саме тому автобус врізався у бар'єр і злетів у кювет.

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко розповів, що 24 українці вже повертаються додому, ще 29 – залишаються в польських лікарнях.

Дивіться фото з місця ДТП / Фото Nowiny24:

Як відреагували на ДТП Зеленський та Дуда?


Президент Володимир Зеленський у твітері запевнив, що Україна робить все можливе задля допомоги постраждалим в аварії в Польщі. Також глава держави висловив співчуття близьким загиблих. Співчуття висловив і президент Польщі Анджей Дуда.

Закарпаття – у червоній зоні

Джерело: телеграм Олега Немчінова

Державна комісія з ТЕБ та НС ухвалила рішення ввести на території Закарпатської області червону зону. Нові правила почнуть діяти з 00:00 8 березня.

Актуально Нові карантинні зони: Київ у помаранчевій, 4 регіони – у червоній

Днем раніше до аналогічного висновку дійшла і обласна комісія з ТЕБ та НС. Наразі у червоній зоні перебувають ще 3 області, окрім Закарпатської, – Івано-Франківська, Чернівецька та Житомирська.

Проблеми з ліжками з під'єднаним киснем

Джерело: Кабмін

За словами головного санлікаря Віктора Ляшка, Закарпатська, Чернівецька та Івано-Франківська не виконали завдання уряду та не забезпечили 80% перепрофільованих ліжок під коронавірус з постачанням кисню.

Читайте також Закарпаття лихоманить від COVID-19: голові ОДА доручили знайти причину спалаху

Третій день поспіль в Закарпатській області є перевищення встановлених індикаторів. Зокрема, щодо рівня госпіталізації понад 60 на 100 тисяч населення. В області маємо впродовж 3-х днів 90, 92 і 94 випадки госпіталізації на 100 тисяч населення. Також маємо великий коефіцієнт інфікування. Крім того, завантаженість ліжок з киснем понад 65%,
– пояснив Ляшко.

Київ – у помаранчевій зоні

Наразі столиця України – у помаранчевій зоні. Показники Києва відповідають її нормам, наголосив Ляшко. Причин переводити Київ у червону зону немає.

Також у помаранчевій зоні такі області:

  1. Київська
  2. Вінницька,
  3. Донецька,
  4. Запорізька,
  5. Львівська,
  6. Миколаївська,
  7. Сумська,
  8. Тернопільська,
  9. Хмельницька.

правила адаптивного карантинуПравила адаптивного карантину / Джерело МОЗ / Інфографіка 24 каналу

Донецька область – без тепла

Джерело: Донецькоблгаз

Для "Донецьктеплокомуненерго" припинили постачання газу . Все – через борги підприємства. Внаслідок цього область з 6 березня залишилась без тепла.

Читайте також Транзит газу до Європи через Україну зменшився на чверть

У "Донецькоблгазі" пояснили, що дії "Донецьктеплокомуненерго" та "Нафтогазу" змушують діяти згідно з вимогами законодавства, аби не допустити державі збитків. Адже загальна заборгованість підприємства сягає понад 1,5 мільярда гривень. Для відновлення постачання газу необхідно сплатити щонайменше 302 мільйони.

На Донеччині відключили тепло

Скриншот з сайту "Донецькоблгазу"

Що кажуть в "Нафтогазі"

Джерело: Кабмін

Тим часом, у "Нафтогазі" заявили, що не надсилали заявок про вимкнення постачання газу ПАТ "Донецькоблгаз". Компанія підкреслила, що немає таких повноважень. Начебто це рішення у "Донецькоблгазі" ухвалили самостійно. У НАК закликали відновити постачання газу для населення.

У "Нафтогазі" наголосили, що місцевий постачальник тепла протягом опалювального сезону збільшував заборгованість за спожитий газ і не сплачував її. Це призвело до накопичення боргу та зняття постачальника з реєстрів.

Газопостачання відновлюють

Газопостачання на котельнях "Донецьктеплокомуненерго" поступово відновлюють. За словами голови Донецької ОДА Павла Кириленка, вже запустили котельні у Слов’янськ, Лимані, Волновасі, Краматорську та інших населених пунктах.

Станом на на 23:30 відновили роботу 48 котелень.

Подорожі депутатів до Росії

Джерело: "Новая газета"

За інформацією ЗМІ, народні депутати від партії "Опозиційна платформа – За життя" безліч разів літали в окупований Крим та Росію. Відбувалося це вже після збройної агресії Москви.

Більше тут Нардепи від ОПЗЖ за час окупації сотні разів літали в Крим і Росію, – російські ЗМІ

Хто літав до Росії:

Найчастіше "в гості" до бойовиків літав заступник генпрокурора часів президента-втікача Віктора Януковича Ренат Кузьмін. Впродовж 2015 – 2019 років він літав рейсом Москва – Сімферополь – Москва (іноді Санкт-Петербург – Сімферополь) близько 240 разів.

Компанію йому складали однопартійці-нардепи Тарас Козак і Олександр Колтунович, білоруський нафтовий бізнесмен Микола Воробей, який потрапив під санкції ЄС та помічник Віктора Медведчука Андрій Мартинов.