Найважливіші новини України та світу за середу, 30 грудня:

Конфлікт між КСУ та владою через відсторонення Тупицького загострюється

Не встиг набути чинності закон про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького, як в Суді виступили на його захист. Про це повідомляє 24 канал.

Зверніть увагу "Плівки" Тупицького дають підстави для його відсторонення, – представник Зеленського у КСУ

Коротко про заяву КСУ щодо відсторонення Тупицького

  • Відповідний указ президента начебто є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню.
  • Рішення Зеленського про відсторонення Тупицького нібито суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні та конституційним принципам діяльності КСУ.
  • Ухваливши відсторонення Тупицького, президент начебто перешкодив КСУ виконувати свої службові обов'язки. А такі дії призводять до юридичної відповідальності.
  • У Суді додали, що Зеленський має негайно скасувати указ.

Як на це відреагували в Офісі Президента

В ОПУ звинуватили Секретаріат КСУ у присвоєнні повноважень Суду. Власне Секретаріат і оприлюднив вищезазначену заяву. У президентському офісі додали, що розміщення таких "висновків" і "роз'яснень" на офіційному сайті Суду має на меті свідоме введення в оману суспільства та ЗМІ щодо правової позиції КСУ.

Будь-які "заяви", "роз'яснення" та "висновки", розміщені на сайті Суду, щодо яких КСУ не ухвалював рішень, є юридично нікчемними. А посадовців, які дали розпорядження на їхнє розміщення, слід притягнути до юридичної, серед іншого – кримінальної відповідальності,
– заявили в ОПУ.

Що кажуть у Офісі генпрокурора

У Венедіктової наголосили, що відсторонення Тупицького відбулося відповідно до чинного законодавства. А позиція Секретаріату КСУ, що деякі положення Кримінального кодексу начебто не поширюються на суддів Суду, є необґрунтованою.

Президент України, розглянувши клопотання виконувачки обов’язків генерального прокурора про відсторонення від посади судді Конституційного Суду, ухвалив законний указ відповідно до вимог чинного законодавства України,
– зауважили у Офісі генпрокурора.

Додамо, що причиною указу Зеленського стало те, що Тупицький проігнорував виклик в Офіс генпрокурора. Очільника КСУ підозрюють у підкупі свідка, а також у введенні в оману суду шляхом свідомо неправдивих показів свідка. Окрім того, раніше КСУ під головуванням Тупицького скасував антикорупційну реформу в Україні.

Радимо ознайомитися Сама доброчесність Олександр Тупицький: біографія голови Конституційного Суду України

Криваві події у Ємені

Інциденти трапилися у місті Аден. Це тимчасова столиця Ємену, де з 2015 року триває конфлікт між повстанцями та владою на чолі з президентом Абду Раббу Мансуром Хаді.

Спершу вибух стався в аеропорту – в той момент, коли прибув літак із новим урядом і міністри спускалися трапом. Опісля ще пролунали постріли. За даними ЗМІ, над аеропортом Адена перед вибухами було чутно безпілотники.

Вибух у аеропорту Адена в Ємені: дивіться відео

У результаті щонайменше 26 людей загинули та пів сотні зазнали поранень. Натомість із урядовців ніхто не постраждав. І останніх перевели до палацу Аль-Машик.

Другий вибух стався вже безпосередньо біля палацу. ЗМІ повідомляють, що в район будівлі могла вдарити ракета або безпілотник. Чи є жертви або поранені, – поки офіційно не відомо.

Що цьому передувало

  • Аден став тимчасовою столицею для міжнародно визнаної влади Ємену після того, як хусити захопили місто Сана та північ країни.
  • До нового уряду, за підсумками домовленостей між владою і сепаратистами півдня Ємену, увійшли п'ять міністрів-південців. Загалом новий уряд складається з 24 міністрів.
  • В Ер-Ріяді уряд склав присягу перед президентом Ємену Абду Раббу Мансуром Хаді.
  • Президент Ємену Хаді має військову підтримку з боку Саудівської Аравії. А повстанців-хуситів підтримує Іран.

Важливо На Донбасі загинув український військовий з Вінниці

Татаров знову вийшов сухим із води

У середу заступнику голови Офісу Президента Олегу Татарову 30 грудня знову не обрали запобіжний захід. Прокурори стверджували про необґрунтованість підозри.

Крім цього, у заяві мовилось, що необхідно вивчити матеріали справи, адже в прокурорів не було часу після передачі справи з НАБУ до СБУ. Захист Татарова підтримав заяву прокурорів.

Коли ж Татаров покидав будівлю ВАКС, його зустріли обурені вигуки протестувальників. Також учасники мітингу запалили фаєри та димові шашки.

Як Татаров виходив із будівлі ВАКС: дивіться відео

Татаров без запобіжного заходу: як це пояснили в Офісі Генпрокурора

В Офісі генпрокурора заявили, що подали клопотання про відкликання з ВАКС запобіжного заходу Олегу Татарову з 2 причин. Вони стосуються порушень Кримінального кодексу. Зокрема, в діях підозрюваних є можливим склад іншого кримінального корупційного правопорушення.

У відомстві додали, що повідомлення про підозру заступнику керівника Офісу Президента здійснили з порушенням вимог неуповноваженою особою.

Зазначені порушення вимог КПК можуть призвести до того, що суд визнає зібрані докази недопустимими. Після надходження матеріалів досудового розслідування з НАБУ, СБУ та Офіс генпрокурора дадуть оцінку зібраним доказам та ухвалять відповідні процесуальні рішення,
– підкреслили в Офісі генпрокурора.

Справа Татарова: головне

  • Заступника керівника ОП підозрюють у причетності до корупції. Мовиться про схему із незаконним привласненням квартир Нацгвардії. Збитки для держави становили понад 81 мільйон гривень.
  • Фігурант справи забудовник Максим Микитась заявив, що Татаров домовлявся про написання позитивної експертизи на користь компанії-забудовника.
  • 18 грудня Татарову оголосили підозру.
  • Офіс генпрокурора забрав справу у НАБУ та передав до Служби безпеки України. У Національному антикорупційному бюро назвали такі дії безпрецедентним втручанням у розслідування.

До теми Непрямий тиск: в САП припустили, як можуть використати нову підозру Микитасю

Україна отримає 1,8 мільйона доз вакцин від коронавірусу

МОЗ України підписало контракт про постачання вакцин від китайської фармкомпанії Sinovac. Обійдеться вакцина держбюджету у 504 гривні за кожну дозу. Тобто загальна сума, яку заплатить держава, становить 907 мільйонів 200 тисяч гривень.

Зауважимо, що це перший прямий контракт України з компанією-виробником вакцини від коронавірусу. Згідно з умовами договору, першу партію вакцин (700 тисяч доз) доправлять до України впродовж 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї або одним з компетентних органів ЄС, США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики чи Бразилії. Зараз ця вакцина проходить третю фазу клінічних випробувань в Бразилії (в Туреччині та Індонезії вже пройшла).

Міністерство охорони здоров'я України проводило ці переговори з вересня 2020 року. Перемовини були складними, оскільки за якісні та безпечні вакцини існує шалена конкуренція – їх хоче здобути чи не кожна держава світу.

Цікаво ОПЗЖ обходить "Слугу народу" у рейтингу партій: результати свіжого опитування

Оновлений президентський рейтинг

Згідно з результатами опитування, проведеного КМІС, 17 – 23 грудня, президент Володимир Зеленський і далі має найбільшу підтримку з боку населення. На другому місці перебуває Юрій Бойко від ОПЗЖ, а на третьому – п'ятий президент Петро Порошенко. До п'ятірки лідерів потрапив і кум Путіна Віктора Медведчук.

Вибори президента: за кого сьогодні голосували б українці (відповіді тих, хто голосуватиме та визначився)

  • Володимир Зеленський – 27% опитаних;
  • Юрій Бойко – 14,7%;
  • Петро Порошенко – 13,7%;
  • Віктор Медведчук – 8,7%;
  • Юлія Тимошенко – 7,5%;
  • Олег Ляшко – 6,3%;
  • Володимир Гройсман – 5,5%;
  • Сергій Притула – 4,1%;
  • Дмитро Разумков – 3,4%;
  • Віталій Кличко – 2,2%;
  • Олег Тягнибок – 1,7%;
  • Олександр Вілкул – 1,2%;
  • Андрій Білецький – 0,9%;
  • Ігор Палиця – 0,8%;
  • інший кандидат – 2,2%.