Найважливіші новини України та світу за вівторок 29 грудня:

Микитасю повідомили про підозру

Колишньому власнику компанії "Укрбуд" Максиму Микитасю, якого підозрювали в корупційних схемах із квартирами Нацгвардії, повідомили про підозру. Щоправда, цього разу його підозрюють у замовленні викрадення юриста київської компанії.

Важливо Проти Микитася висунули нову підозру, не пов'язану з корупцією, – Бутусов

Наразі Микитась залишається на волі. Водночас правоохоронці вже з'ясували всі деталі викрадення. Мовиться про викрадення столичного юриста Олега Мірошниченка. Йому експрезидент "Укрбуду" начебто давав хабар за вирішення справи у суді. Коли юрист цього не зробив, то замовили його викрадення. Микитась це спростовує.

Деталі справи

  • За інформацією поліції, ексвласник будівельної фірми Максим Микитась був замовником злочину. Натомість організатор викрадення вже перебуває під вартою за вбивство.
  • У поліції зазначили, що, отримавши всю інформацію про юриста, чоловіка обманом затягнули на зустріч. Потім вкрали його авто та змусили юриста написати боргову розписку на 800 тисяч доларів.
  • Через кілька годин після викрадення 4 виконавців затримали, а заручника звільнили.

Додамо, що Микитась також є фігурантом іншої справи. За версією слідства, він може бути причетний до корупційних схем із квартирами Нацгвардії.

Що відомо про справу проти Микитася?

У 2016 – 2017 роках Нацгвардія уклала угоду з "Укрбудом" про відмову від квартир та паркомісць у Києві, обмінявши їх на 65 квартир забудовника. Їхня вартість була на понад 81 мільйон гривень меншою, ніж планували. У жовтні 2019 року Микитасю вручили підозру. 3 грудня 2020 року він погодився на співпрацю зі слідством, отож йому поміняли вид запобіжного заходу. Наразі він перебуває під домашнім арештом.

РНБО зібралася через ситуацію з КСУ

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки і оборони. Серед головних тем було розв'язання питання виходу із конституційної кризи.

Конституційна криза в Україні: головне

  • Раніше Конституційний Суд ухвалив рішення, яким скасував покарання за брехню у декларації. Це спричинило в Україні конституційну кризу.
  • Діяльність НАЗК, яке мало б щоденно перевіряти сотні декларацій та виявляти корупціонерів, заблоковано. А десятки кримінальних справ щодо дуже гучних прізвищ закрили.
  • На цю ситуацію одразу відреагували в ЄС. Там заявили, що антикорупційна реформа є умовою надання фінансової допомоги та безвізу.

КСУ скасував е-декларації: усі деталі
КСУ скасував е-декларації / Інфографіка 24 каналу

Також на засіданні РНБО Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на 2 місяці.

У чому звинувачують Тупицького

  • За повідомленням Офісу генпрокурора, голову Конституційного Суду Олександра Тупицького підозрюють у підкупі свідка, а також у введенні в оману суду шляхом свідомо неправдивих показів свідка.
  • За інформацією ЗМІ, справа проти Тупицького стосується Зуївського енергомеханічного заводу, розташованого на окупованій території Донбасу.
  • 28 грудня Тупицький мав прийти до Офісу генерального прокурора для проведення процесуальних дій. Втім очільник КСУ там не з'явився через сімейні обставини.
  • Через це Офіс генпрокурора надіслав Олександру Тупицькому повідомлення про підозру поштою.