Найважливіші новини України та світу за суботу, 13 лютого:

До теми В Україні запрацював закон про "інвестиційних нянь": що чекати інвесторам

Виправдання Дональда Трампа

Джерело: CNN

Сенат США розглянув імпічмент 45-му президенту Дональду Трампу. Для того, аби оголосити імпічмент, демократам не вдалось назбирати достатньо голосів серед республіканців. За імпічмент Трампу проголосували 57 сенаторів при необхідних – 67.

Зауважимо, що сам Трамп не погодився свідчити у Сенаті у справі про імпічмент. Він продовжує наполягати на тому, що це – "неконституційний розгляд", повідомив його радник напередодні.

Реакція Дональда Трампа

45-й президент США Дональд Трамп заявив, що невдала спроба оголосити йому імпічмент – це черговий виток "полювання на відьом". Також він пообіцяв "продовжити шлях до величі Америки".

Позиція Джо Байдена

Новообраний президент США вважає це рішення нагадуванням про те, що "демократія крихка", і кожен американець зобов'язаний захищати правду.

Ця сумна глава у нашій історії нагадала нам, що демократія є крихкою. Що її потрібно завжди захищати. Що ми повинні бути завжди пильними. Хоч кінцеве голосування і не призвело до імпічменту, вини це не заперечує,
– наголосив Байден.

Імпічмент Трампа: головне

  • 13 лютого Сенат США не підтримав оголошення імпічменту для 45-го президента Дональда Трампа. Сенату забракло лише 10 голосів.
  • Дональда Трампа звинувачують у підбурюванні до заколоту. Мовиться про заворушення у Вашингтоні 6 січня, які влаштували його прихильники, а також про їх вторгнення в Капітолій.
  • Резолюцію про імпічмент передали в Сенат 25 січня, а сам Трамп відмовився давати свідчення в процесі.

Скорочення повноважень ОАСК

Джерело: Офіс Президента

Скандальний Окружний адміністративний суд Києва може позбутись деяких повноважень. Зеленський має намір вже 15 лютого направити до Верховної Ради 3 законопроєкти щодо цього.

Що передбачають законопроєкти

  1. Низку судових спорів хочуть забрати з виключної підсудності ОАСК. Натомість їх планують передати Верховному суду як суду першої інстанції.
  2. Мають намір перевіряти на доброчесність чинних та майбутніх членів Вищої ради правосуддя. Законопроєктом врегулюють питання діяльності служби дисциплінарних інспекторів
  3. Хочуть внести зміни до Кодексу про адмінправопорушення. Таким чином запровадять відповідальність за ненадання інформації на запит дисциплінарного інспектора ВРП.

Що цьому передувало

  • ОАСК відзначався своїми скандальними рішеннями.
  • Наприклад, нещодавно суд повернув проспекту Степана Бандери у Києві його попередню назву – Московський.
  • Раніше суд скасував постанову про нову редакцію українського правопису.

Українські моряки повернулись з полону

Джерело: Офіс Президента

Українські члени екіпажу судна Stevia, зокрема 6 моряків, повернулись на Батьківщину. Додому повернулись Олександр Соручан, Семен Резніченко, Костянтин Андрєєв, Олександр Коровкін, Владислав Чебан та В'ячеслав Сандеровський.

З ними зустрівся Зеленський. Президент запропонував направити українців до "Феофанія", аби їх обстежили медики.

Що відомо про захоплення судна Stevia

  • Моряків захопили пірати у грудні 2020 року.
  • Тоді у Гвінейській затоці пірати напали на суховантаж та викрали моряків.
  • Міністерство закордонних справ України налагодило переговорний процес судновласника з викрадачами. Звільнити українців вдалося наприкінці січня 2021 року.

 Повернення моряків
Повернення моряків / Фото Офісу Президента

Зеленський зустрівся з моряками
Зеленський зустрівся з моряками / Фото Офісу Президента

Зеленський вперше відвідав ОАЕ

Джерело: Офіс Президента

Президент разом з першою леді Оленою Зеленською прибув з офіційним візитом Об'єднані Арабські Емірати.

Яка мета візиту

  • Зеленський перебуватиме в Еміратах протягом 14 – 15 лютого.
  • Політик планує зустрітись із спадкоємним принцом Абу-Дабі Мухаммадом бін Заїдом Аль Нагаяном, віцепрезидентом, прем'єр-міністром, міністром оборони Мухаммадом бін Рашидом Аль Мактумом.
  • Мають підписати кілька угод.

До речі, президент вже подякував Еміратам за допомогу у боротьбі з коронавірусом. Зокрема, глава України згадав про літак, який прибув з ОАЕ з гуманітарною допомогою для боротьби з COVID-19.

Читайте також В ОАЕ працюють понад 200 українських компаній, – Зеленський

Яку вакцину найперше отримає Україна

Джерело: "РБК-Україна"

До України вже наступного тижня приїдуть перші партію вакцини від коронавірусу. Це буде препарат від компанії AstraZeneca.

Вакцинація почнеться вже наступного дня. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, що до кінця лютого Україна може отримати 1 мільйон доз британсько-шведського препарату AstraZeneca. Ймовірно, буде 2 поставки.

Зауважимо, Україна отримає 4 види вакцин: Pfizer, AstraZeneca, Sinovac і Novavax.

До речі Як Україну знову ділитимуть на зони під час карантину: деталі від Ляшка

Потужний землетрус в Японії

Джерело: The Japan Times

В Японії біля Фукусіми стався потужний землетрус. Епіцентр поштовхів зафіксували на глибині 60 кілометрів. До речі, їх відчували навіть у Токіо.

Інформації про жертв та постраждалих поки немає. Експерти з Японського метеорологічного агентства заявили, що магнітуда землетрусу склала 7,1. До слова. поштовхи вже порівняли із подіями 2011 року. Тоді землетрус спричинив цунамі.

Наслідки стихії

Через землетрус близько 950 тисяч будинків залишились без світла. Там працюють рятувальники. Жителів прибережних районів просять триматись подалі від води.

Землетрус в Японії, дивіться відео: