Найважливіші новини України та світу за суботу, 6 лютого:

Зверніть увагу Бюджет для підтримування штанів: Притула розкритикував фінансування ЗСУ

Чергові втрати України на Донбасі

Джерело: Пресцентр Об’єднаних сил

Трагедія сталася поблизу Мар’їнки. Українські військові висувалися на позиції та підірвалися на невідомому пристрої. У результаті 2 з 3 загинули. За життя ще одного воїна зараз боряться медики.

На місці події працюють керівний склад військової частини та робоча група військової служби правопорядку. Вони з'ясовують усі обставини. Більше деталей у штабі не оприлюднили.

Не єдина неприємна подія

  • Також унаслідок обстрілу з боку бойовиків зазнав поранення український воїн біля Пісків. Боєць зараз перебуває у Шпиталі.
  • А в районі Торецька та Северодонецька поранення зазнала ще 2 військовослужбовців. Їм уже надали медичну допомогу, їхній стан – стабільний.
  • Про усі порушення з боку бойовиків українські військові повідомили представників ОБСЄ. Відбулося це через Українську сторону Спільного центру контролю.

Окуповані території Донбасу
Окуповані території на сході України / Інфографіка 24 каналу

Зверніть увагу Війна на Донбасі: скільки військових вже загинуло у 2021 році

Чи винна Україна у катастрофі MH17: деталі розслідування Нідерландів

Джерело: NU

У Нідерландах провели незалежне розслідування щодо ролі України у катастрофі MH17. Тутешні депутати прагнули з'ясувати, чому повітряний простір над Донбасом не був повністю закритим.

Як свідчать результати розслідування:

  • Україна справді не знала про загрозу для цивільної авіації, окрім частини авіапростору, яку вже закрили;
  • фахівці виявили недостатньо юридичних доказів того, що українська влада, тоді відповідальна за безпеку цивільної авіації на сході України, усвідомлювала загрозу.

Очільник МЗС Нідерландів Стеф Блок зауважив, що такої загрози також не бачили і російські органи, які відповідали за вже закритий повітряний простір, прилеглий до цієї зони.

Нідерланди звернулись до Росії та України з проханням щодо співпраці у розслідуванні у 2019 році. Але на практиці її реалізація зайняла більше часу, ніж передбачалося,
– пояснив Блок.

Катастрофа МН17
Що варто знати про катастрофу MH17 / Інфографіка 24 каналу

​До теми Суд у справі збиття МН17: коли відбудеться наступне засідання та які питання розглядатимуть

Залізнична аварія на Дніпропетровщині: з рейок зійшли 8 вагонів

Джерело: Укрзалізниця

У ночі на станції Воскобійня, що на Дніпропетровщині, 8 вантажних вагонів зійшли з рейок. За інформацією Укрзалізниці, 7 із 8 вантажних вагонів належать приватним власникам. Залізничники вже розслідують причини сходження вантажних вагонів з рейок.

Відомо, що внаслідок аварії пошкодили залізничні колії та електроопору. А 4 вагони з клінкером перекинулися. Аварія фактично заблокувала рух поїздів у двох напрямках. Але, на щастя, потерпілих і загиблих немає.

Зміни в русі потягів

  • Через інцидент відбулася певна затримка на деяких маршрутах, здебільшого на південному напрямку.
  • Крім того, частина потягів змушеною була прямувати зміненим маршрутом через Кривий Ріг, Апостолове, Нікополь та Запоріжжя.
  • Спеціальний потяг довозив до Дніпра та Кам'янського пасажирів, які їхали зі Львова.
  • Водночас, тих, хто прямував до Мелітополя, Якимівки та Новоолексіївки й з решти поїздів, що затримувалися, пересадили на потяг з Києва.

Ще один гучний інцидент Потужний вибух у Бордо: поліцейські назвали попередню причину

Олені Зеленській – 43

Джерело: інстаграм Володимира Зеленського

Перша українська леді Олена Земленька відсвяткувала день народження. Не залишився осторонь привітань і її чоловік – президент України Володимир Зеленський. Зокрема, він написав вірш і публічно подякував коханій за те, ким він став.

З днем народження, моя. Обожнюю думки твої. Дякую за те, що було. І, сподіваюсь, ще буде. За правду, за очі, за жарти, за те, ким без тебе не став би. За те, що наші діти найкращі (для мене) в світі. Дякую за все. З любов'ю, твій ВЗ,
– написав президент України.

Зворушливий допис політик доповнив кумедним чорно-білим фото дружини. Фотограф підловив першу леді справжньою – з широкою усмішкою та заплющеними очима.

Радимо ознайомитися Олені Зеленській – 43: її основні досягнення в ролі першої леді України

Олена Зеленська
Те саме фото Олени Зеленської, яке опублікував президент / Фото взято з інстаграму Володимира Зеленського