Найважливіші новини України та світу за середу 6 січня:

Актуально Скандал між Степановим та "Медзакупівлі": МОЗ змінює компанію для закупки COVID-вакцин

Заворушення у Вашингтоні

Конгрес США мав офіційно оголосити переможця виборів Джо Байдена президентом. Через це прихильники республіканця Дональда Трампа вийшли на протести до Капітолії. Вони штурмували будинок Конгресу, тож, зрештою, протести переросли сутички із правоохоронцями.

Спочатку люди прорвали огорожу Капітолії, а потім увірвались до самого будинку. Засідання Конгресу терміново перервали, з двох будівель почали евакуацію людей. До речі, евакуювали також віцепрезидента США Майкла Пенса.

Через заворушення у Вашингтоні оголосили комендантську годину. Згодом прихильники Трампа покинули Капітолій.

До слова, у столиці США продовжили режим надзвичайної ситуації.

Сутички у Капітолії / Фото Getty Imiges:

Жертви сутичок

  • Протестувальниця Роберта Паулз намагалася вибити двері будівлі. Охоронець вистрілив їй у шию. Присутні намагались надати їй допомогу, дівчину госпіталізували у критичному стані. Згодом поранена померла у лікарні.
  • Крім цього, щонайменше 5 людей отримали поранення. Серед них також є правоохоронці.

"Підпільна вакцинація" в Україні

Політик Михайло Бродський у своєму блозі від 5 січня заявив, що в Україну нібито завезли контрабандну партію вакцин. Ними таємно вакцинуються українські політики в одній із столичних клінік пластичної хірургії.

Відбувається усе нібито за сприяння голови комітету парламенту з питань здоров'я нації Михайла Радуцького та очільника Кабінету Міністрів України Дениса Шмигаля.

Що сказали Радуцький та Шмигаль

  • Радуцький заявив, що ці чутки – це маячня, яку навіть не варто коментувати. На підтвердження своїх слів політик наголосив, що вакцинуватиметься публічно, в ефірі одного із телеканалів України.
  • Шмигаль доручив перевірити усю наявну інформацію про нібито таємну вакцинацію. Над цим працюватимуть Міністерство охорони здоров'я та Міністерство внутрішніх справ. Шмигаль зауважив, що є прихильником вакцинації, однак вакцинуватиметься у 2 або 3 чергу за власні гроші.

Реакція Зеленського

Президент Володимир Зеленський заявив, що правдивість слів про контрабанду перевірятимуть також СБУ та інші правоохоронці. Якщо інформація виявиться реальністю, реакція влади має бути максимально жорсткою.

Якщо хтось справді додумався таємно та з порушенням закону ввезти вакцину для продажу, реакція має бути максимально жорсткою. За контрабанду і контрафакт має бути покарання,
– наголосив президент.

Зеленський також нагадав, що в Україні є чіткий план вакцинації і його необхідно дотримуватися.

Зауважте В Італії 90-річна жінка померла після вакцинації від COVID-19: смерть розслідують

Син Корбана загинув у ДТП

Син бізнесмена та політика Геннадія Корбана – 16-річний Лев – загинув у ДТП 5 січня. Однак деталі його смерті оприлюднили лише 6 січня.

Що відомо про загибель Лева Корбана

  • Лев вирушив кататися на багі. Разом з юнаком була його подруга. ЗМІ повідомляють, що її звали Юлія Васик.
  • Коли підлітки не повернутися додому, мама дівчини захвилювалася. Саме вона і зателефонувала до поліції.
  • Тіла Корбана-молодшого та його подруги правоохоронці знайшли у річці Мокра Сара на Дніпропетровщині.
  • За попередніми даними, загиблий намагався виїхати на місток, однак не впорався з кермуванням, і транспорт упав у воду. Підлітки не змогли врятуватися через те, що було міцно пристебнуті.
  • Правоохоронці розслідують справу щодо порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту.
  • Попередня версія причин трагедії – нещасний випадок.
  • Корбану-старшому вже висловили співчуття багато українських політиків та діячів. Серед них – екснардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук, заступник голови фракції "Слуга народу" Юрій Мисягін.

Син Корбана загинув у ДТП: дивіться відео

Син Корбана загинув у ДТП
Місце трагедії / Фото "Днепр Оперативный"

Актуально Лев Корбан трагічно загинув у ДТП: усі деталі та фото смерті неповнолітнього сина політика

У Тернополі та Черкасах не буде локдауну

Що сказав мер Тернополя

Мер Тернополя Сергій Надал заявив, що у місті не запроваджуватимуть локдаун. Таке рішення пояснюють тим, що у місті наразі не фіксують значного збільшення кількості заражених коронавірусом.

У нас, навпаки, є тенденція до зменшення кількості людей, які хворіють, які перебувають у лікувальних закладах з COVID-19. Практично немає хворих серед дітей та працівників закладів освіти,
– наголосив Надал.

Від 8 до 24 січня Тернопіль житиме з карантинними обмеженнями, які ввели раніше. З 11 січня у місті запрацюють школи, а суб'єктам господарювання порекомендували не змінювати режим роботи.

Що сказав мер Черкас

Очільник Черкас Анатолій Бондаренко не бачить доцільності вводити локдаун у місті з 8 січня. Ситуація з коронавірусом у Черкасах нібито є абсолютно контрольованою, і різкого збільшення кількості заражених місцева влада не очікує.

На фоні зниження кількості хворих, запровадження локдауну є не на часі,
– наголосив Бондаренко.

Мер також зауважив, що з 11 січня у місті прийматимуть низку важливих рішень щодо майбутнього Черкас.

Актуально Скасування чи відтермінування локдауну: МОЗ категорично проти

Тупицький продовжить свою роботу

Суддя Конституційного Суду України Ігор Сліденко заявив, що питання відсторонення Олександра Тупицького навіть не обговорювали під час засідання 5 січня.

За словами Сліденка, глава КСУ Тупицький продовжить працювати у звичному режимі. Окрім того, нардепи нібито навіть можуть звернутися до КСУ з поданням про неконституційність указу президента Володимира Зеленського про відсторонення Тупицького.

Водночас представник президента в КСУ Федір Веніславський наголосив: КСУ може працювати у звичному режимі. На час відсторонення Тупицького у КСУ залишається достатня для ухвалення рішень кількість суддів – 14 людей.

Відсторонення Олександра Тупицького не є блокуванням роботи Конституційного Суду, адже указ президента Зеленського стосується лише одного судді КСУ,
– заявив Веніславський.

Тупицького необхідно було відсторонити від роботи через відкрите кримінальне провадження. Перебуваючи на посаді глави КСУ, Тупицький міг перешкоджати чесному та неупередженому розслідуванню.

Читайте також Тупицький приземлився в Дубаї, – Лещенко

Зеленський привітав українців з Різдвом

Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Різдва. Український лідер побажав народові "міцного здоров'я, аби всі могли відчувати смак та аромат куті та 12 страв на столі".

Президент зауважив, що Різдво є символом добра та непереможності. Однак цьогоріч свято є дещо особливим.

Бережіть себе, свою родину та нашу Україну. Христос народився! Славімо його!
– заявив Зеленський.

Окрім того, він поділився щемливою світлиною зі своєю дружиною Оленою Зеленською. У підписі до світлини президент наголосив, що у час Різдва варто обійняти кохану та провести час із друзями.

Зеленський привітав українців з Різдвом: дивіться відео