Джерело: 24 канал

Найважливіші новини України та світу за вівторок, 2 лютого

Актуально Гатили з гранатометів: як минула доба на Донбасі

Санкції проти Козака

Джерело: Офіс Президента

Що відомо про санкції

РНБО ввело санкції проти Тараса Козака – соратника Медведчука. Відповідний указ глава держави підписав ввечері 2 лютого. Телеканали NewsOne, 112 та ZIK припинили своє мовлення.

Санкції передбачають, зокрема, блокування активів цих компаній, заборону на виведення капіталів за межі України, а також зупинку виконання економічних та фінансових зобов'язань.

Телеканали Козака не працюють
Телеканали Козака не працюють / Фото з соцмереж

Крім цього, компанія заборонять користуватися українськими радіочастотами, ретранслювати та розповсюджувати телепрограми й надавати телекомунікаційних послуг.

Разумков – утримався

Як повідомляє "Українська правда", Дмитро Разумков на засіданні РНБО не підтримав застосування санкцій проти Козака. Він утримався. Ще один член Ради, який не голосував перебуває у відрядженні.

Реакція власника

Тарас Козак та представники його телеканалів вже відреагували на санкції. Обмеження там вважають незаконними та називають прикладом цензури щодо каналів.

Депутат ОПЗЖ вимагає негайно припинити тиск на ЗМІ, скасувати рішення Ради національної безпеки, а також забезпечити свободу слова для українців.

Як відреагували інші політики

  • Радник очільника Офісу Президента Михайло Подоляк назвав санкції РНБО закономірною відповіддю на "щоденні інформаційні та пропагандистські атаки на державу".
  • Колишній генеральний прокурор України Руслан Рябошапка запевнив, що ще його команда готувалася до запровадження санкцій та блокування каналів Медведчука, але відставка завадила реалізації планів.
  • Натомість голова НСЖУ (Національна спілка журналістів Україні) Сергій Томіленко акцентував на тому, що санкції запровадили "без суду", а отже – "це наступ на свободу слова".
  • Народний депутат та співголова фракції "Опозиційної платформи – За життя" Юрій Бойко санкції проти однопартійця Тараса Козака вважає "політично мотивованим переслідуванням" і "наступом на демократію".

До речі Україна наклала санкції і на літаки Козака та Медведчука, – ЗМІ

Втрата на Донбасі

Джерело: ОТУ "Північ"

Бойовики на Донбасі вчергове знехтували перемир'ям, обстрілявши позиції наших захисників. Внаслідок ворожого обстрілу біля Шумів боєць Збройних сил України загинув.

Деталі трагедії

Військовий ЗСУ отримав важке поранення в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ". Медики оперативно надали бійцю допомогу, але, на жаль, врятувати його життя не вдалося.

Українська сторона одразу ж повідомила про дії окупантів представників ОБСЄ.

Як минула доба 1 лютого на Донбасі

  • За 1 лютого бойовики 5 разів порушили режим тиші на окупованому Донбасі.
  • Бойовики гатили з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
  • Бойових втрат серед українських героїв, на щастя, немає.

Підпал "Епіцентру"

Джерело: ДСНС

2 лютого у Первомайську, що на Миколаївщині, спалахнула пожежа у торговому центрі "Епіцентр". Правоохоронці з'ясували, що до підпалу причетний 37-річний чоловік.

Як все відбувалося

За версією правоохоронців, чоловік прийшов до гіпермаркету з ножем та сокирою. Його намагався затримати охоронець, проте палій поранив його та втік з будівлі. На вулиці його наздогнали інші співробітники охорони. Одного з них палій знову вдарив сокирою.

Зловмисника затримали та доставили до відділку поліції, йому загрожує довічне позбавлення волі. Найближчим часом йому оголосять про підозру у скоєнні злочинів та оберуть запобіжний захід. Правоохоронці розпочали кримінальні провадження за статтями про:

  • умисне знищення або пошкодження майна,
  • замах на умисне вбивство.

Рятувальникам вдалося повністю ліквідувати пожежу лише о 18:30. Жертв чи потерпілих внаслідок пожежі немає.

У Первомайську горів "Епіцентр": дивіться відео

Олексія Навального засудили у Москві

Джерело: 24 канал

Московський суд виніс вирок у справі проти російського опозиціонера Олексія Навального. Вирок стосується справи "Ів Роше", за якою опозиціонер раніше був засуджений на 3,5 року умовно. Тепер термін змінили на реальний. З врахуванням 1 року, який Навальний пробув під домашнім арештом, термін, який він повинен відбути у колонії, – 2,5 роки. Відомо, що покарання Навальний відбуватиме у колонії загального режиму.

До теми Навального відправили у в'язницю: його штаб кличе людей на вулиці

Як оголошували вирок

Про зміну покарання для Навального клопотала російська прокуратура. Прокурори наполягали, буцімто опозиційний політик не виконував зобов'язань умовного терміну, зокрема не з'являвся до правоохоронців у визначений час.

Судді погодилися з прокурорами та заявили, що подальше "виправлення підсудного неможливе без позбавлення його волі". Також Навальному призначили штраф у розмірі 500 тисяч рублів.

Останнє слово Навального у суді

Олексій Навальний наголосив, що справа є давньою і визнана сфабрикованою. Таке рішення ухвалив Європейський суд з прав людини, який не знайшов навіть складу злочину.

Суть у тому, щоб мене посадити у справі, у якій мене вже визнали невинуватим і вона вже визнана сфабрикованою. І це не просто моя думка,
– сказав Навальний.

Чому судять опозиціонера

  • Справа стосується нібито махінації у компані "Ів-Роше" та тягнеться ще з 2014 року. Тоді брат політика Олег Навальний працював на керівній посаді в Пошті Росії.
  • Суд стверджує, що він переконав керівництво "Ів Роше" розірвати договір на поставку продукції з Поштою Росії та укласти з ТОВ "Головна передплатна агенція".
  • У рішенні суду мовиться, що ціни були завищені, тому збитки склали 26 мільйонів рублів. Олексій Навальний нібито керував цією аферою.

Масові протести у Росії

Джерело: 24 канал

  • Штаб Олексія Навального після оголошення вироку опозиціонерові закликав росіян вийти на масові протести. Наймасштабнішу акцію анонсували у Москві на Манежній площі поблизу Кремля. Відразу ж активізувалися і силовики. Вони почали перегороджувати вулиці.
  • У Москві та Петербурзі розпочалися масові затримання активістів. ОМОНівці застосували до беззбройних людей кийки та електрошокери. Іноді 5 правоохоронців накидалися на 1 протестувальника. Внаслідок дій силовиків постраждали і представники ЗМІ. Зокрема, журналіст Федір Худокормов, який знімав репортаж про протести.
  • На акції протесту люди принесли плакати. Їх прикрашають написи: "Путін – крадій", "Росія без Путіна", "Путіна – в Гаагу!" та "Навальному свободу".

Росіян затиснули людей у кут і побили кийками: дивіться відео 18+

Засідання Верховної Ради

Джерело: 24 канал

Парламентарі провели чергове засідання 2 лютого. Під час нього нардепи підтримали низку важливих законодавчих ініціатив. Щоправда, не минулося і без скандалів.

Більше про це Дівчинка, якій 32 роки: у Раді спалахнув сексистський скандал через висловлювання нардепа

Сексизм в Раді

Скандал спалахнув через висловлювання нардепа від "За майбутнє" Сергій Рудика. Політик у своєму виступі згадав нардепку Мар'яну Безуглу, натякаючи, що 32-річна жінка з медицини "не повинна закликати реформувати СБУ". На захист своєї колеги встали інші депутати.

До прикладу, нардепка від "Голосу" наголосила, що жінки, незалежно від віку, можуть мати значно більші досягнення, ніж окремі чоловіки. Також вона закликала Рудика вибачитися, а парламент – ухвалити закон про протидію сексизму.

Виступ Сергія Рудика у Раді: дивіться відео

Актуально "Слуга" Бужанський з трибуни Ради оббрехав Романа Шухевича: деталі

Як минуло засідання Ради

Коли в Україну прийде потепління

Джерело: Укргідрометцентр, фейсбук Наталки Діденко

Синоптики прогнозують, що вже з 3 лютого морози в Україні відступлять і прийде короткочасне потепління.

Як зміниться погода найближчими днями

  • 3 лютого температура повітря підніметься до +7...+9 градусів на сході. У Криму та Запоріжжі буде ще тепліше – +9...+12 градусів. У північних областях стовпчик термометра підніметься до 0...+3 градусів. Крім того, у західних та північних областях падатиме дощ і мокрий сніг. Тому на дорогах буде ожеледиця. У Карпатах 3 лютого сніжитиме.
  • А от 4 лютого в Україну прийде циклон, який зумовить дощі. Тому у цей день опади прогнозують у всіх областях.