Про це повідомив постпред президента в Автономній республіці Крим Антон Кориневич. Він виступив проти подачі води на півострів до його деокупації.

Важливо У кримськотатарських районах Сімферополя понад тиждень немає води

Кориневич відвідав Управління Північно-Кримського каналу в місті Таврійськ та провів зустріч з начальником управління Сергієм Шевченко. За його словами, позиція представництва чітка.

Позиція Представництва і Управління каналу однозначна – ніякої води в Крим до деокупації,
– наголосив Кориневич.

Він додав, що є певні питання щодо потреб укріплення споруд, які не допускають дніпровську воду до тимчасово окупованого Криму. А також щодо меліорації (покращення – 24 канал) південних районів Херсонщини.

Добудова дамби

На зустрічі обговорили важливі для функціонування каналу питання. Кориневич наголосив, щоб повністю виключити потрапляння води, треба добудувати дамбу на Північно-Кримському каналі. Вона дозволить значно посилити заходи з меліорації південних районів Херсонщини.

"Зокрема добудова дамби на 107 кілометрі каналі максимально унеможливлює потрапляння води до тимчасово окупованого Криму", – розповів постпред Зеленського підсумки зустрічі з управлінням каналу.

Вода в Криму: коротко про проблеми

  • Україна припинили водопостачання Криму, коли півострів окупувала Росія. Відтоді ситуація з водою там значно погіршилася.
  • Окупанти поповнювали запаси з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Це призвело до засолення ґрунту.
  • Загарбанці сподівалися, що танення снігу в горах частково наповнить водосховища. Однак притоки талої води були мінімальні.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також заявив, що Україна постачатиме воду на півострів лише після його деокупації.