Джерело: Укргідрометцентр

В Україні продовжує погіршуватися погода. Чергові загострення очікують протягом доби 28 січня.

Читайте також Люди застрягли в автобусах: через негоду на Одещині заборонили рух транспорту – відео

Де пануватиме негода

  • В Одеській та Миколаївській областях очікують надзвичайний сніг, приріст снігового покриву становитиме 30 – 40 сантиметрів. Крім того, дутиме ще сильніший вітер – до 30 – 40 сантиметрів.

Синоптики попереджають також про сильну хуртовину, снігові замети, налипання мокрого снігу. Там оголосили ІІІ рівень небезпечності – червоний.

  • У Кіровоградській області падатиме сильний мокрий сніг, снігові намети зростуть на 20 – 30 сантиметрів. Крім того, буде налипання мокрого снігу. Через це в області оголосили ІІ рівень небезпечності – помаранчевий.
  • У Черкаській, Полтавській, Сумській та Чернігівській областях прогнозують значний мокрий сніг (приріст снігового покриву – 10 – 15 сантиметрів). Також буде налипання мокрого снігу.

У цих областях оголосили І рівень небезпечності – жовтий. Місцевих жителів попереджають і про ожеледицю на дорогах.

  • У Київські області буде ожеледиця на дорогах.


У кількох областях оголосили червоний рівень небезпеки / Скриншот зі сайту Укргідрометцентру

Зверніть увагу У Київ тимчасово не пускатимуть вантажівки: через сильний сніг

Яка ситуація в областях зараз

В Одеській, Миколаївській областях випало до 40 сантиметрів снігу. Висота снігових переметів сягала до 0,5 метра, в Миколаївській області місцями – понад 1 метр. Про це повідомляє преслужба Укравтодору.

Для розчищення снігу та уникнення скупчення транспорту на добу ввели обмеження для руху великовагового транспорту на дорогах державного значення в таких областях:

  • Одеська: з 21-00 27 січня заборонено рух великовагового транспорту та автобусів на всіх дорогах загального користування державного значення; будь-який транспорт не може проїхати частиною дороги М-15 Одеса – Рені та М-16 Одеса – Кучурган.
  • Миколаївська: з 21-30 27 січня обмежено рух великовагового транспорту та автобусів на частині Н-24 Благовіщенське – Миколаїв та М-13 Кропивницький – Платонове.
  • Київська: з 23-00 27 січня обмежено рух вантажних транспортних засобів на дорогах загального користування державного значення.
  • Полтавська: з 23-00 27 січня тимчасово обмежується рух вантажних транспортних засобів в напрямку Києва на частині М-03 Київ – Харків – Довжанський.

За рішенням місцевих органів влади на період складних погодних умов введено обмеження на в'їзд великовагового транспорту з 09-00 27 січня до Одеси та з 06-30 28 січня до Києва.

Наразі рятувальники в Одеській та Миколаївській областях надали допомогу 360 людям та відбуксирували понад 100 видів транспорту.

До теми В Одесі вирує негода: школярам дозволили залишитися вдома

Крім того, 27 січня провели позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо ускладнення погодних умов.

Які рішення прийняла комісія

  • підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту в областях, де панує негода, переводять у режим підвищеної готовності;
  • організувати цілодобову роботу штабів та оперативних груп для координації дій органів управління і сил цивільного захисту, підприємств, установ та організацій на регіональному і місцевому рівнях;
  • в областях, де очікується ускладнення погодних умов, забезпечити регулювання транспортних потоків, інформувати населення через ЗМІ про штормове попередження та дії під час негоди, забезпечити стале функціонування систем електро-, тепло, та газопостачання;
  • інформувати про ускладнення ситуації на дорогах перевізників та водіїв, встановити контроль за організацією пасажирських перевезень;
  • привести у готовність мобільні пункти обігріву для надання допомоги учасникам дорожнього руху у випадку виникнення автомобільних заторів.