І Європейський суд зрештою за кілька років розглянув їхнє подання. Це вперше міжнародна інстанція визнала, що саме держава Україна порушила права брата Юрія Вербицького, який загинув внаслідок катувань. Про це в ефірі 24 каналу розповів громадський діяч, учасник Революції Гідності Ігор Луценко.

Читайте також Тортури та нелюдськість: ЄСПЛ визнав численні порушення прав людини під час Майдану

На його думку, це рішення є інструментом, аби тиснути на слідство, яке має працювати більш ефективно. "Нам не потрібні компенсації, головне – покарання винних", – наголосив він.

Луценко також відзначив, що велика кількість порушень була зафіксована вже під час слідства. Наприклад, були втрачені докази в його справі "Луценко і Вербицький" проти України. Відтак завдяки цьому рішення ЄСПЛ можна буде добиватися покарання слідчих.

Якщо Україна виплатить брату Вербицького гроші, то саме через цих слідчих можна буде казати про матеріальну шкоду, заподіяну їхньою бездіяльністю,
– пояснив учасник Майдану.

І додав, що тоді можна буде покарати тих, хто не покарав, власне, злочинців. Отже, з'являються нові можливості.

Луценко: По жодному з "тітушок", які нас викрали, немає судового рішення

Ігор Луценко повідомив, що близько 20% з тих "тітушок", які викрали його й Вербицького, перебувають під слідством. Втім по жодному з них немає судового рішення. Він вважає це порушенням їхніх прав як потерпілих з боку держави України.

З них 4 – під судом, 3 – під вартою. Двох з них затримали навесні 2019 року, через 6 років. Але більшість з них перебувають в Росії, частина вже отримала російське громадянство,
– відзначив він.

Екснардеп розповів, Росія називає політичним переслідуванням те, що Україна хоче притягнути винних у злочинах Майдану до відповідальності. І вважає, що якби не Росія, то на лавці підсудних можна було б побачити значно більше осіб.

Що відомо про викрадення Ігоря Луценка та Юрія Вербицького?

21 січня 2014 року група тітушок викрали з лікарні Ігоря Луценка та Юрія Вербицького. Разом з Вербицьким Луценка катували і допитували протягом багатьох годин, потім покинули в різних місцях на Київщині. Через численні поранення Вербицький на смерть замерз у лісі.