Як зауважив Олексій Данілов, уряд має 2 місяці на розробку законопроєкту щодо тих осіб, які мають подвійне громадянство.

Важливо Зрадили Україну: РНБО застосує санкції проти 10 людей

Секретар РНБО пояснив, що українська влада має точно знати, чи не мають кандидати на державні посади іншого громадянства.

Якщо людина має бажання бути народним депутатом, міністром, працювати в органах місцевого самоврядування, ми маємо знати, що це громадянин України. Якщо він має ще одне громадянство, то він повинен буде відмовитися від нього,
– заявив Данілов.

Він додав, що в Україні має з'явитися спеціальний орган, який буде все це контролювати. Секретар РНБО також зауважив, що питання подвійного громадянства в Україні пов'язане з певними викликами. У цьому контексті він згадав випадки, коли українські високопосадовці мали громадянство країни-агресора.

Цікаво Данілов відреагував на створення нового медведчуківського каналу

"Питання подвійного громадянства є для нашої держави вкрай важливим. Як ви знаєте, ми рухаємося в бік цивілізованих держав, які дозволяють подвійне громадянство. Але для нашої країни є певні виклики, які пов'язані з тим, що, свого часу, Росія використала цей інструмент", – підсумував Данілов.

Як пояснив секретар РНБО, новий закон стосуватиметься всіх. Мовиться як про людей, які хочуть обіймати держпосади, так і про тих осіб, хто вже перебуває на держслужбі.

Брифінг за підсумками засідання РНБО: дивіться відео

Подвійне громадянство в Україні: головне

  • Наразі в Україні заборонено подвійне громадянство. Тобто, якщо громадянин добровільно набуває громадянство іншої держави, це є підставою для припинення громадянства України.
  • Але позбавити громадянства може лише Президент України. Тобто автоматично при отриманні паспорта іншої держави паспорт України не анульовується.
  • Подвійні паспорти розповсюджені у населених пунктах на кордоні з Угорщиною, а також на окупованих Росією територіях.