Окрім того, Служба безпеки України планує проінспектувати гірничий департамент комбінату. Причиною є нібито ухиляння від сплати податків, а також заниження рентних платіжок. Мовиться про період 2015 – 2019 років.

Актуально "Листи щастя": скільки і чому заборгували українці державі

Пресслужба металургійного комбінату вже назвала ці звинувачення – необґрунтованими.

Що кажуть в "АрселорМіттал Кривий Ріг"

  • У 2020 році СБУ вже перевіряла підприємство. Причиною слідчих дій були питання щодо податкових платіжок.
  • У 2019 році Офіс великих платників податків збільшив податки "АрселорМіттал Кривий Ріг" на 7,9 мільярда гривень. Найбільше донарахувань комбінат отримав щодо рентної плати за користування надрами.
  • Металургійний комбінат оскаржив таке податкове рішення у суді. Державна податкова служба України скасувала частину рентної плати.
  • Окрім того, "АрселорМіттал Кривий Ріг" оскаржує у суді частину нескасованих донарахувань. Станом на лютий 2021 року судовий процес ще триває. Наразі податкові зобов'язання є неузгодженими. Тому підприємство не можна притягнути до відповідальності через нібито ухилення від їхньої сплати.
  • Суди неодноразово вказували, що об'єкт рентної плати – залізна руда. Цю методику нарахування рентної плати на підприємстві вважають обґрунтованою. Пресслужба заявила, що "аналогічні перевірки нерідко закінчувалися у суді на користь бізнесу і зі значними витратами для держбюджету через компенсації судових витрат на розгляд таких справ".
  • Позитивні рішення, зокрема, суд ухвалив на користь підприємств Кривого Рогу.
  • У вівторок, 9 лютого, СБУ планує оглянути кар'єри металургійного комбінату. Окрім того, у процесі перевірки силовики нібито планують взяти зразки сировини.

Що кажуть у СБУ

За даними Укрінформ, СБУ проводить досудове розслідування у межах кримінального провадження щодо службових осіб металургійного комбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Наразі СБУ перевіряє інформацію про умисне заниження податків з рентної плати металургійного комбінату. За попередньою версією слідства, через це до держбюджету України не надійшло 2,2 мільярда гривень.