Жінки у 2020 році працювали над розробкою вакциною проти небезпечного коронавірусу, були обличчям революції, а також відвідували найвіддаленіші місця нашої планети. Детальніше про найвпливовіших жінок року читайте у матеріалі 24 каналу.

Цікаво Найрезонансніші ДТП 2020 року: які аварії найбільше сколихнули Україну

Сара Гілберт

Британська професорка Сара Гілберт з 2014 року працює над виготовленням вакцин проти нових захворювань. Як тільки китайські вчені розшифрували геном коронавірусу, науковиця негайно очолила команду науковців Оксфордського університету для пошуку ліків проти COVID-19.

Ми робимо це не тільки для нашої країни. Ми повинні виготовити вакцину для всього світу,
– розповіла Гілберт.

Що відомо про науковицю Гілберт

  • Сара – мати трійнят. Аби жінка могла і далі займатися вірусологією, її чоловік звільнився з роботи, щоб доглядати за дітьми.
  • Коли трійнята підросли, то вирішили бути, як мама – біохіміками.
  • Під час виготовлення вакцини команда вчених під керівництвом Гілберт провела клінічні дослідження на 1077 волонтерах. Серед добровольців були і діти Сари, які вирішили підтримати матір.
  • За словами науковиці, вона не переживала за своїх дітей, оскільки була впевнена у препараті.
  • Наразі вакцина ефективна у 70% випадків, однак дослідники прогнозують, що незабаром показник сягне 90%.

сара гілберт успішні жінки 2020 року
Американка Сара Гілберт працює над виготовленням вакцини від COVID-19 / Фото University of Oxford

Озлем Туречі

У 2020 році над порятунком світу працювала не лише Гілберт. Її німецькій колезі Озлем Туречі разом з компаніями BioNTech та Pfizer вдалося виготовити вакцину від коронавірусу, яка ефективна у 95% випадках. Зараз її вже замовляють уряди різних країн світу.

Компанію BioNTech, яка спеціалізується на виготовленні медикаментів для імунотерапії раку, Озлем заснувала разом із своїм чоловіком Угуром Шахіном.

Чим ще цікава Туречі

В Озлем – турецьке коріння, колись її батьки емігрували до Німеччини. Спершу вона хотіла стати монахинею, однак згодом передумала і обрала медицину. Тепер Туречі разом з чоловіком працює над виготовленням вакцини від раку та коронавірусу. Подружжя пригадує, що у день весілля вони повернулися у лабораторію одразу після церемонії. Озлем та Угур живуть скромно – у невеликій квартирі одразу біля офісу, автомобіля у них немає, надають перевагу велосипедам.


Озлем Туречі разом зі своїм чоловіком Угуром Шахіном виготовили ліки проти COVID-19 / Фото The New Your Times

Ангела Меркель

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель вже 10 років постіль входить до списку найуспішніших жінок світу. І не дарма, адже вона обіймає головну посаду в країні впродовж 15 років. За цей час економіка Німеччини стала однією із найстабільніших у Європі. Через це Меркель часто називають лідеркою Європейського Союзу.

Чого ви могли не знати про Меркель

►Дівоче прізвище канцлерки Німеччини – Каснер. Меркель – вона взяла від першого чоловіка Ульріха. Жінка вирішила не міняти прізвище, бо на той час досягла певних успіхів у галузі науки. До речі, вперше глава Німеччини вийшла заміж на третьому курсі університету. За її словами, до шлюбу спонукало те, що "вдвох вигідніше орендувати житло".

►Перед початком своєї політичної кар'єри Меркель здобула науковий ступінь у квантовій хімії. Чиновниця займалася наукою до 1989 року. Експерти вважають, що секрет великого політичного успіху Меркель криється саме в тому, що жінка була науковицею.

До теми Меркель стала найвпливовішою жінкою 2020 року за версією Forbes: рейтинг

►Тривалий час Меркель називали улюбленицею канцлера Німеччини Гельмута Коля. За його сприяння у 1991 році вона обійняла посаду міністерки у справах жінок та молоді.

►Вперше політикиня очолила німецький уряд у 2005 році.

►Меркель отримала премію Фінляндії за досягнення у боротьбі за гендерну рівність. Втім, феміністкою чиновниця себе не вважає.

ангела меркель успішна жінка
Ангела Меркель вже 10 років поспіль входить у список найвливовіших жінок світу / Фото Getty Images

Світлана Тихановська

У списку жінок, які найбільше впливали на події 2020 року, є лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська. Вона здобула неабияку підтримку на президентських виборах у Білорусі. Населення переконане, вона – справжня переможниця, а результати голосування – сфальсифіковані.

Рекомендуємо Що відомо про Світлану Тихановську: головну опонентку Лукашенка на виборах в Білорусі

Хто така Світлана Тихановська

  • Ще у школі політикиня проявляла здібності до навчання – середню школу вона закінчила із золотою медаллю.
  • Тихановська вступила до Мозирського державного педагогічного університету, аби стати вчителем англійської та німецької мов.
  • У лідерки опозиції є чоловік Сергій, якого раніше затримували під час мітингів, а також син та донька.
  • Ще напередодні президентських виборів Тихановська вивезла своїх дітей до Євросоюзу. Все тому, що на батьківщині їй погрожували в’язницею та позбавленням батьківських прав.

світлана тихановська успішна жінка 2020 року
Світлана Тихановська – лідерка білоруської опозиції / Фото Getty Images

Кеті Саліван

Влітку 2020 року колишня астронавтка NASA Кеті Салліван стала першою людиною у світі, яка відвідала найвіддаленіші місця нашої планети. За своє життя науковиця побувала і у відкритому космосі, і на дні океану. Зокрема, цього року американка опустилася на дно Маріанського жолобу на глибину 11 кілометрів.

Я відчувала себе прибульцем на чужій планеті, що мандрує місячним ландшафтом. Це було неймовірно,
– згадує Кеті.

Від астронавтки до дослідниці морських глибин

  • 1984 року Салліван стала першою американкою, яка вийшла у відкритий космос.
  • Загалом вона провела у космосі 532 години.
  • Втім, жінку цікавило не лише те, що за хмарами. Згодом Салліван очолила Національне управління океанічних та атмосферних досліджень.
  • 13 червня 2020 року ексастронавтка стала 8 людиною і першою жінкою у світі, яка досягла найглибшої точки океану.
  • Салліван провела у батискафі під водою 90 хвилин.

кеті салліван побувала на дні океану та в космосі
Кеті Салліван пробула під водою 90 хвилин / Фото BBC

Джасінда Ардерн

У списку найвпливовіших жінок опинилася прем'єр-міністерка Нової Зеландії Джасінда Ардерн. Завдяки її оперативній реакції на загрозу, державі вдалося успішно побороти COVID-19.

Як Джасінді Арден вдалося подолати пандемію в країні

  • Нова Зеландія стала однією з перших держав світу, яка закрила свої кордони через пандемію.
  • У березні, коли в Новій Зеландії було лише 102 випадки COVID-19, уряд ввів для населення карантин.
  • Крім того, через спалах коронавірусу в Окленді прем'єрка відклала вибори на місяць.
  • Загалом у Новій Зеландії COVID-19 заразилися лише трохи більше ніж 2 тисячі людей.

Додамо, новозеландці люблять свою прем’єрку через її прогресивні погляди. В країні навіть став популярним термін "Джасіндоманія". Політикиня відстоює право на легалізацію абортів та марихуани, а також підтримує ЛГБТ-спільноту.

джасінда ардерн успішна жінка 2020 року
Джасінді Ардерн вдалося успішно побороти коронавірус у Новій Зеландії / Фото Shutterstock

Сара Аль-Амірі

33-річна Сара Аль-Амірі 20 липня стала науковою керівницею першої арабської місії на Марс. Крім того, жінка очолює міністерство передових технологій Об'єднаних Арабських Еміратів.

За словами Аль-Амірі, вона почала цікавитися космосом ще у 12 років: "Тоді я побачила фото Андромеди – найближчої до Чумацького шляху".

Що відомо про місію ОАЕ на Марс?

Космічний зонд ОАЕ назвали "Аль Амал", що у перекладі з арабської означає "надія". Очікують, що політ займе 7 місяців – місія повинна прибути на Марс у лютому 2021 року. У космосі "Надія" спостерігатиме за атмосферою червоної планети, аби створити першу повну картину клімату усіх частин Марсу впродовж року.
  • Сара Аль-Амірі спершу працювала комп'ютерним інженером у Космічному центрі. Згодом – спеціалістом у сфері комп'ютерних технологій.
  • Арабка була серед розробників першого супутника ОАЕ.
  • У 2016 році Аль-Амірі очолила Наукову раду ОАЕ, а через рік – обійняла посаду міністерки з розвитку високих технологій.

сара аль-амірі - наукова керівниця арабської місії на марс
Сара Аль-Амірі очолила першу арабську місію на Марс / Фото AFP

Анастасія Волкова

Серед найвпливовіших жінок 2020 року є і українка Анастасія Волкова. Вона заснувала стартап Flurosat, який допомагає фермерам отримувати інформацію про стан їхнього врожаю. Зокрема, програма аналізує фото з супутника, дронів, а також застосовує штучний інтелект. Все для того, щоби порадити агрономам, як краще поводитися з їхнім врожаєм.

Ми даємо фермерам рекомендації. Кажемо, наприклад, що ось у цій частині поля рослини зневоднені. А на іншій – виснажені і потребують добрив,
– пояснила Анастасія.

Як українка увійшла в рейтинг найвпливовіших жінок

  • Вищу освіту Волкова здобула у Національному авіаційному університеті у Києві.
  • Дівчина продовжила навчання у Польщі. Ступіть магістра отримала у Варшавському технологічному університеті.
  • У 2015 році Анастасія переїхала до Австралії, щоб займатися науковою діяльністю.
  • Через 3 роки вона захистила докторську дисертацію у Сіднейському університеті.

анастасія волкова - успішна жінка 2020 року
До списку найвпливовіших жінок 2020 року увійшла українка Анастасія Волкова / Фото Flurosat

Камала Гарріс

Камала Гарріс звикла по житті бути першою у всьому. Колись вона стала першою в історії Каліфорнії жінкою, яка обійняла посаду генерального прокурора, згодом – першою сенаторкою з індійським корінням. У 2020 році Гарріс – перша темношкіра американка азіатського походження, що стала віцепрезиденткою США.

Важливо Камала Гарріс та її історичне значення: біографія віцепрезидентки США

Бути першою у всьому: секрет успіху Камали Гарріс

Моя мама дивилася на мене і говорила: "Камала, ти можеш бути першою, хто зробить багато речей, але переконайся, що ти не остання". Ось чому варто долати бар'єри,
– згадує жінка.

  • На початку своєї кар'єри Гарріс займалася судовим переслідуванням у справах про сексуальне насильство над дітьми.
  • У 2003 році вона стала окружним прокурором Сан-Франциско.
  • Впродовж 2011 – 2017 років Гарріс обіймала посаду генпрокурорки Каліфорнії.
  • У січні 2020 року жінка заявила про свою кандидатуру на виборах президента США. Однак через два місяці відмовилася від висування та підтримала представника демократичної партії Джо Байдена.
  • Гарріс погодилася стати віцепрезиденткою США у разі перемоги демократа.

камала гарріс - успішна жінка 2020 року
Камала Гарріс стала віцепрезиденткою США / Фото Getty Images

Агнес Чоу

Серед найвпливовіших жінок 2020 року є гонконзька активістка Агнес Чоу. 24-річну дівчину вже називають "богинею демократії" та Мулан (героїня китайської поеми, яка боролася за порятунок своєї сім'ї та держави – 24 канал). Через те, що активістка виступала на акціях протесту проти китайської експансії, її засудили до 10 місяців ув'язнення.

Чоу стала обличчям революції у підлітковому віці

  • У старших класах Агнес протестувала через заплановані урядом зміни до навчальної програми, які назвали "націоналістичним промиванням мізків". До речі, влада таки пристала на вимоги протестувальників.
  • Популярність Чоу здобула після активної участі у "Революції парасольок" 2014 року. Тоді Китай хотів отримати право на схвалення кандидатів на гонконзьких виборах. Через масштабні протести Пекін відмовився від ідеї втручання у голосування.
  • У 2016 році Агнес разом з іншими активістами створила демократичний рух Demosisto. Однак після того, як почав діяти закон про безпеку, опозиціонери розпустили рух.
  • У 2020 році дівчину ув'язнили через організацію несанкціонованих протестів у 2019 році і нібито через змову з іноземними силами.

Спочатку під час протестів чоловіки говорили жінкам триматися позаду. А подивіться, що сталося потім – жінки стали відігравати ключову роль і продемонстрували велику хоробрість,
– підкреслила Чоу.

Зауважимо, дівчину затримували вже не раз. Раніше вона виходила з-під варти після внесення грошової застави.

Агнес Чоу – обличчя революції у Гонгконзі
Агнес Чоу – обличчя революції у Гонконзі / Фото Getty Images