ОАСК розв'язує питання щодо відкриття провадження за даними адміністративними позовами. У ньому просять про анулювання ліцензії на мовлення.

До теми Зеленський хоче врізати повноваження Окружного адмінсуду: текст законопроєкту

Причини позову

Як зазначає позивач, існує декілька причин, зокрема:

  • ненадання ліцензіатом у повному обсязі документів, необхідних для здійснення безвиїзної перевірки;
  • документи не надали у термін, визначений рішенням Нацради про призначення такої перевірки;
  • це можна розцінювати як відмову ліцензіата у її проведенні;
  • згідно із законом – підстава для звернення до суду про анулювання ліцензії на мовлення.

Попередній скандал між "112" та Нацрадою

У 2019 році Нацрада понад рік не розглядала питання щодо продовження строку дії цифрових ліцензій компаній з групи "112 Україна", тому що діяла заборона суду. 26 вересня 2019 року Нацрада таки відмовилася продовжувати ліцензію телеканалу "112 Україна" на цифрове мовлення.

Тоді телеканал "112 Україна" не погодився з цим рішенням і планував подавати позов у суд. На "112 Україна" заявили, що в деяких членів Нацради з липня 2019 року закінчилися повноваження, тож вони не можуть приймати такі рішення. Втім ОАСК відмовився задовольнити вимогу телеканалу "112 Україна" зупинити рішення Нацради з питань телебачення та радіомовлення щодо скасування цифрової ліцензії каналу.

Блокування "112 Україна": коротко

  • 2 лютого РНБО застосувала санкції проти соратника Віктора Медведчука нардепа Тараса Козака. Відтак його канали ZIK, NewsOne та "112 Україна" заблокували.
  • Українські спецслужби з'ясували, що канали Медведчука отримували гроші з Росії. Фінансувала їх компанія "Донские угли", яка працює на окупованій Луганщині.
  • Рішення щодо блокування трьох телеканалів Медведчука підтримують 49% українців.