Джерело: Верховна Рада

Нові законопроєкти передбачають єдиний підхід до розмитнення авто, які в'їхали на територію України до кінця 2020 року з порушеннями митних правил, тобто так званих "євроблях".

Читайте також Сума збитків вражає: в Україну незаконно ввозили "євробляхи", причетні посадовці МВС

Що пропонують у документах

  • Митне оформлення "євроблях" хочуть проводити без врахування вартості автомобіля та сплати ввізного мита.
  • Базою оподаткування ПДВ, згідно зі запропонованими нормами, стане лише акцизний податок. Сума акцизного податку має визначатися платником податку за ставкою, яка залежить від віку транспорту, об'єму двигуна й типу пального.

Ініціатори законопроєктів заявляють, що у випадку прийняття такої схеми, оформлення "євробляхи", що ввезена в Україну до 31 грудня 2020 року, коштуватиме приблизно 1 тисячу євро.

Зміни зобов'язують уряд ініціювати на міжнародному рівні врегулювання питання дистанційного зняття з обліку транспорту у відповідних реєстраційних органах іноземних держав.

До теми В Україні почали штрафувати "євробляхерів": Аваков прояснив ситуацію

Ситуація з євробляхерами в Україні

  • У листопаді 2018 року Рада внесла зміни до Митного кодексу. Нардепи підвищили штрафи за незаконне використання автомобіля на іноземній реєстрації – від 8,5 тисячі гривень до 170 тисяч гривень.
  • Власники "євроблях" постійно протестують проти розмитнення. Тому штрафи за ввезення таких автомобілів відтерміновували вже кілька разів.