Зауважимо, що Володимир Зеленський підписав закон ще 25 грудня. Про це мовиться у картці закону на сайті Верховної Ради.

Важливо НАЗК зможе складати адмінпротоколи проти суддів-корупціонерів: Зеленський підписав закон

Парламентарі 15 грудня проголосували за законопроєкти № 4470 та 4471. Вони покликані відновити повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції.

Чому це важливо

27 жовтня Конституційний Суд ухвалив скандальне рішення про скасування покарання за брехню у декралації. Цим рішенням КСУ фактично позбавив НАЗК більшості повноважень. А діяльність НАЗК, яке мало б щоденно перевіряти сотні декларацій та виявляти корупціонерів, заблоковано. Тоді десятки кримінальних справ щодо дуже гучних прізвищ закрили.

Через це в Україні утворилася конституційна криза. На ситуацію одразу відреагували в ЄС. Там заявили, що антикорупційна реформа є умовою надання фінансової допомоги та безвізу.

Що передбачає закон

  • Документ усуває законодавчі прогалини, що виникли через скандальне рішення КСУ від 27 жовтня, та забезпечує повноцінне функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції.
  • Закон також встановлює додаткові особливості здійснення повноважень НАЗК щодо суддів, які спрямовані на забезпечення дотримання гарантій незалежності цих осіб.
  • Закон передбачає відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
  • Крім того, встановлені особливості проведення повних перевірок декларацій і моніторингу способу життя суддів, а також забезпечено правове регулювання щодо відповідальності за корупційні правопорушення.

КСУ скасував е-декларації
КСУ скасував е-декларації / Інфографіка 24 каналу