Крім безпосереднього відшкодування, він полягає у запобіганні вчиненню корупційних злочинів, стягненні застав підозрюваних, які порушили покладені на них обов'язки, та інших перерахуваннях до бюджету.

Читайте також Грищук заявив, що НАБУ почало розслідування про закупівлю вакцини: до чого тут Степанов

Відшкодування завданої шкоди

Є низка випадків, коли учасники злочинів на держпідприємствах відшкодовують завдану шкоду добровільно ще на етапі досудового розслідування. У ІІ півріччі 2020 року їхня сума становила понад 370 мільйонів гривень.

Зокрема, 750 тисяч гривень відшкодували Бердянській філії ДП "Адміністрація морських портів України". Це – частина грошей, які компанія незаконно сплатила за непоставлене устаткування.

Протягом пів року 50 мільйонів гривень відшкодував екснардеп, якого слідство вважає організатором схеми з заволодіння майном Нацгвардії на 81,64 мільйона гривень.

Майже 1 мільйон гривень повернув колишній виконувач обов'язків гендиректора ДП "Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр". Ці гроші він незаконно розтратив, виплативши премії частині співробітників.

Запобігання розкраданню майна держави

Це – пріоритетний напрямок у роботі детективів та прокурорів.

Вдалося запобігти безоплатному вивезенню 1 845 тонн рутилового концентрату вартістю 52 мільйони гривень з АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія". НАБУ і САП ініціювали накладення арешту на сировину в межах досудового розслідування.

Загалом у 2020 році антикорупційні органи запобігли розкраданню ресурсів на державних підприємствах на понад 800 мільйонів гривень.

Зверніть увагу Ексначальник детективів НАБУ заробив на фейковому лікарняному 30 тисяч гривень

Іноді слідчі дії сприяють поверненню грошей

Так відбулося у розслідуванні фактів зловживань із продукцією АТ "Укрнафта", якій лише за 2020 рік повернули 895 мільйонів гривень боргу, із них у ІІ півріччі — 290 мільйонів гривень.


Фінансовий ефект діяльності НАБУ та СПА / Інфографіка НАБУ