Про це заявив виконувач обов'язків голови Спеціальної антикорупційної прокуратури Максим Грищук.

До теми Україна отримає в десятки разів більше доз вакцин, ніж очікували, – Офіс Президента

НАБУ дійсно почало розслідування щодо закупівлі вакцини,
– сказав Грищук.

Щоправда, деталей розслідування та прізвищ, які у ньому фігурують, Грищук не назвав.

Однак запитання журналістки стосувалось зловживання службовим становищем міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Зокрема, через нібито заблоковані ним угоди про закупівлю вакцин на користь компанії "Лекхім" та вакцини Sinovac.

За інформацією Ради громадського контролю НАБУ, розслідування почали саме через зловживання при закупівлі вакцини Sinovac.

"Попередня правова кваліфікація: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки", – наголосили в РГК.

НАБУ відкрило справу
НАБУ відкрило справу / Фото РГК

Що цьому передувало

  • Раніше ДП "Медичні закупівлі" вело перемовини про закупівлю вакцини приблизно по 3 долари за дозу. Однак потім Степанов нібито зупинив цей процес та доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech.
  • Раніше українська компанія "Лекхім" уклала контракт з Sinovac Biotech. Вакцину мають доставити вже в лютому. Однак у ЗМІ контракт назвали сумнівним. Ціна препарату склала 17,85 долара за дозу
  • Степанов заявив, що закупівля через посередника – це було вимога Sinovac.
  • Однак розслідувачі Chas News зателефонували китайцям у Sinovac, які заявили, що компанія, не може продавати вакцину приватним компаніям і співпрацює лише з урядами країн.