Російський центр науки і культури в Києві, що є філією держагенства "Росспівробітництво", організував захід "Підбиття підсумків Міжнародного творчого конкурсу сучасних поетів у день пам'яті російсько-українського поета Тараса Шевченка".

Читайте також Не просто Кобзар: найважливіші відповіді Тараса Шевченка для всіх поколінь

Реакція МЗС України

У Міністерстві закордонних справ відреагували на ці дії та зазначили, що заперечують будь-які російські наративи про Тараса Шевченка.

У зв’язку із маніпулятивними та зухвалими зазіханнями країни-агресора на історико-культурну і філософську спадщину Т. Г. Шевченка, наголошуємо, що національна самоідентифікація Кобзаря – непримиренного борця за національне і духовне відродження України, визволення нашої Батьківщини з-під гніту Росії – не може викликати жодних сумнівів,
– зауважили у МЗС.

Дипломати додали, що заснований у 1998 році Російський центр – єдина в Україні держустанова Росії із функціями культурного представництва.

Реакція РНБО

Зі свого боку у Раді національної безпеки та оборони повідомили, що можуть розглянути питання припинення роботи Російського центру науки та культури у Києві.

Однак для цього потрібно, щоб до РНБО надійшло відповідне подання від "президента України або іншого суб’єкта законодавчої ініціативи".