МЗС відреагували на ув'язнення кримських татар

Досудове слідство та судовий процес відбувались із численними процедурними порушеннями та в умовах ігнорування доказів про непричетність обвинувачуваних до злочинів. Про це повідомили на сайті Міністерства закордонних справ.

До теми Окупанти протримали кримських татар 9 годин на мосту у мороз: причина – фото, відео

Вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільно з правосуддям, для продовження політики переслідувань кримських татар та придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму,
– заявила заступниця очільника МЗС Еміне Джапарова.

У відомстві вимагають, аби Росія скасувала рішення суду і негайно звільнила Енвера і Різу Омерових, Айдера Джаппарова, а також усіх незаконно утримуваних громадян України.

"Росія повинна припинити системні політичні переслідування в тимчасово окупованому Криму і дотримуватись своїх зобов'язань як держава-окупант відповідно до міжнародного права", – наголосили у МВС.

Міністерство закликало міжнародну спільноту засудити Росію через політичні переслідування українців, а також посилити політико-дипломатичний тиск для звільнення незаконно затриманих.

Що відомо про вироки кримським татарам

  • У червні 2019 року окупанти затримали 3 жителів Білогірського району Криму за звинуваченнями у тероризмі: Омерових та Джапарова.
  • Кримських татар звинуватили в участі в організації "Хізб ут-Тахрір".
  • Все тому, що Росія визнала цю ісламську політичну партію терористичною. Однак, у низці країн вона діє без обмежень.
  • Матеріали "справи" містять записи, на яких підозрювані нібито вели дискусії на релігійні та політичні теми.
  • Кримські татари хотіли підтримати своїх земляків у салі суду в Ростові-на-Дону. Ввечері 11 січня вони виїхали у російське місто.
  • Однак силовики не пропустили активістів через блок-пост. Люди 9 годин стояли на морозі в ночі.
  • Російський суд таки ув'язнив підозрюваних.