Парламентський аналітик руху ЧЕСНО Дмитро Черетун припустив, що депутати скаржитимуться на незручність під час голосування або технічні неполадки. Однак він зазначив, що наразі це є найефективнішим способом уникнути кнопкодавства.

Читайте також Вчив, як треба: Кличко показав Разумкову, як голосують у Київраді – фото

На думку Черетуна, таке нововведення у парламенті є знаковим для суспільства. Як він зазначив, несподівано, що це ініціював спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

Цікаво спостерігати за метаморфозами Разумкова, який ще понад рік тому стверджував, що така кнопка є неефективною і жодної користі від неї немає,
– наголосив він.

Як зазначив аналітик, представники руху ЧЕСНО протягом тривалого часу закликали керівництво Верховної Ради під'єднати цю кнопку до системи голосування, однак результату не було.

Хто найчастіше голосував замість колег

За словами Черетуна, з 2012 року абсолютним "рекордсменом з кнопкодавства" є Антон Яценко, який робив це понад 130 разів. Як він зазначив, особливо це було помітно під час 8 скликання парламенту.

Як заявив аналітик, часто голосував за себе та колег й нардеп Андрій Іванчук, який є представником групи "Довіра". Зокрема, його спіймали на кнопкодавстві у листопаді 2020 року.

У Верховній Раді голосуватимуть за допомогою сенсорної кнопки: дивіться відео

Сенсорна кнопка для голосування у Раді: коротко

  • У Верховній Раді встановили сенсорні кнопки, які мають унеможливити кнопкодавство. Зокрема, їх почнуть використовувати з 2 березня 2021 року.
  • За словами Дмитра Разумкова, кнопки пройшли перевірку та відповідають усім нормам.
  • Варто зауважити, що про сенсорну кнопку у Раді мовилося ще влітку 2020 року, однак тоді вони начебто реагували лише на тепло, а не сканували відбитки пальця.