Слідчі пояснили, що окремі члени організації могли сприяти проведенню незаконного референдуму і виборів на окупованому півострові у 2014 році.

Важливо Політичні переслідування не "підшиєш", – Лещенко про обшуки у фірмах родичів Медведчука

Деталі справи

Слідство підтвердило, що учасники "Українського вибору" під час окупації Криму та надалі активно підтримували окупаційні органи влади.

Вони стали представниками незаконних виборчих комісій і дільниць, брали участь у діяльності незаконного збройного формування "Самооборона Криму". Учасники НЗФ здійснювали незаконне переслідування українських активістів, захоплення адміністративних будівель органів влади України,
– заявили у СБУ.

Крім того, організатори "Українського вибору" імітували ліквідацію 210 осередків, які були на півострові. Проте жодних документів до Мін'юсту України не подавалось. Організація продовжувала проводити у Криму діяльність на шкоду державній безпеці України.

За версією слідства, ці факти можуть свідчити про створення уявної непричетності керівництва "Українського вибору" до протиправної діяльності її осередків в окупованому Криму.

Загалом співробітники СБУ здійснюють обшуки за кількома статтями. Зокрема:

  • стаття 366 про службове підроблення;
  • стаття 110 про посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
  • стаття 111 про державну зраду.

Наразі триває досудове слідство. Викриття проводилось під процесуальним керівництвом прокуратури Криму.

Реакція ОПЗЖ

В ОПЗЖ назвали обшуки співробітниками СБУ "спробою залякати опозиційних політиків". У партії заявили, що у будівлі, де відбулися обшуки, нібито немає офісу "Українського вибору", але у ньому розташовані приймальні народних депутатів і офіс ОПЗЖ.

Розцінюємо проведення обшуків в офісі партії "Опозиційна платформа – За життя" як незаконні й протиправні дії, спрямовані на придушення інакомислення,
– мовиться у повідомленні.

Також в ОПЗЖ дорікнули чинній українській владі, яка, на їх думку, провалила боротьбу з епідемією, цінами і тарифами.

Що відомо про обшуки в "Українському виборі"

  • СБУ та представники Офісу генпрокурора 25 березня прийшли до офісу громадської організації "Український вибір" з обшуком.
  • Громадська організація "Український вибір" – це проросійська платформа, яка транслює позицію Віктора Медведчука та його соратників.