Україна зацікавлена в посиленні взаємодії як з чинним прокурором Міжнародного кримінального суду (МКС), так і з новопризначеним. Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Читайте також На Донбасі загинув український військовий з Вінниці

За його словами, наразі варто посилити координацію усіх причетних органів державної влади. Мовиться про прокуратуру та органи попереднього розслідування. Єнін вважає, що при цьому важливу роль відіграють громадські організації.

Вони значною мірою допомагають у зборі доказів злочинів проти людяності або воєнних злочинів на тимчасово окупованих територіях і в Криму, і на Донбасі,
– розповів він.

Єнін розповів, що Україна прагнула до цього з 2014 року. За його словами, прокурорка МКС Фату Бенсуда прийняла дуже важливе рішення.

До теми Військові злочини Росії в Криму та на Донбасі: за якої умови Україна отримає компенсацію

Єнін пояснив, що мандат прокурорки спливає у червні 2021 року. Також протягом певного часу ще триватиме процедура передачі справ.

"Враховуючи те, що Україна не ратифікувала Римський статут, а МКС діятиме з урахуванням проголошених заяв Верховної Ради, прокурорка має звернутися до суддів Міжнародного кримінального суду для затвердження такого його рішення", – наголосив Єнін.

Як до цього ставитиметься Росія

На думку заступника міністра, Росія може намагатися використати це у своїх "дезінформаційних кампаніях". Він заявив, що це є невіддільною складовою гібридної війни.

Читайте також У Гаазі розслідуватимуть агресію Росії: кого можуть покарати та коли це станеться

Єнін зазначив, що через це важливо пояснити, що саме може зробити МКС, як діятимуть органи державної влади в Україні та які можливості це надасть Україні для якнайшвидшого притягнення до відповідальності вищого російського військово-політичного керівництва за злочини.

Позов України до Росії: що відомо

  • Ще у 2014 році Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду. В той час розпочали попереднє розслідування у справі "Ситуація в Україні" за клопотанням Кабміну.
  • У позові Україна просить розслідувати воєнні злочини, які тривають на території держави з дня вторгнення російської армії на територію окупованого Криму, тобто з 20 лютого 2014 року.
  • МКС у грудні 2020 року погодився відкрити справу після завершення попереднього розслідування, яке тривало 7 років.