Як протидіють мисливцях за хвойними деревами та що відомо про ялинковий бізнес – читайте у матеріалі журналістів 24 каналу.

Цікаво Як обрати безпечну ялинку: інфографіка

Мисливці за ялинками активізуються

Щороку до новорічних свят в Україні браконьєри вирубують мільйони молодих саджанців сосни, ялини та ялиці. Ще сотням тисяч дерев варварськи стинають верхівки і прирікають на загибель.

Професійні ялинкарі кажуть, що виростити ялинку – це кропітка робота, на яку потрібен не один рік.

Ялинки чіпують

Попри те, що дерева охороняють, браконьєри особливо активізуються у передноворічний період. Відтак, кожну зрізану ялинку лісівники чіпують. Охочих придбати законно зрубане новорічне деревце – чимало.

Яку ялинку краще обрати?

Якщо ви вирішили придбати живу ялинку, то обов'язково перевіряйте наявність штрих-коду та відповідних документів. А якщо ви надаєте перевагу штучним ялинкам, то тут не варто економити. Адже від матеріалу, з якого виготовляють ялинки, залежить ваша безпека та довговічність виробу.

Дошкуляють браконьєри й лісівникам. Чорноруби нищать дерева не лише до зимових свят, але й – на опалення.

Хто охороняє дерева

Щодня охоронці патрулюють 10 тисяч гектарів лісу – інспектують територією автівкою та пішки. У цьому році крадіжок на Донеччині ще не виявили.

По Слов'янському лісгоспу, з метою збереження молодих насаджень в передноворічний період, створили 5 рейдових бригад. До них увійшов 21 працівник лісової охорони. Також ми залучаємо до спільних патрулювань представників поліції,
– інженер охорони та захисту лісу Максим Радченко.

Пійманому на гарячому зловмиснику штрафу не уникнути. Сума коливатиметься в межах від 790 до більше тисячі гривень – залежно від того, де зрубали ялинку.