Звернення України до ООН щодо запровадження миротворчої місії на Донбасі залишається чинним, його ніхто не скасовував. Про це повідомив постпред України при ООН Сергій Кислиця.

Читайте також Неймовірно дорого: розміщення місії ООН на Донбасі коштуватиме світу мільярди доларів

Він підтвердив, що дійсно, можливо усе, зокрема й запровадження міжнародної адміністрації. Однак для цього мають бути прописані чіткі умови припинення війни між Росією й Україною.

Послідовність така: сторони конфлікту досягають мирної угоди. Її підтримує ООН, після чого їде місія, яка у співпраці зі сторонами конфлікту, а головне, у співпраці з країною-сувереном, вивчає, який під цю мирну угоду найліпше підходить формат. Глава місії доповідає Радбезу,
– сказав Сергій Кислиця.

Далі ООН разом з Україною розробляє мандат, після чого угоду направляють на розгляд Верховної Ради за ініціативою уряду та президента.

Залучення миротворців ООН на Донбас: що треба знати

  • У 2017 році п'ятий президент Петро Порошенко висунув ідею щодо введення миротворців на всю територію Донбасу. Путін у відповідь заявив, що миротворці можуть перебувати винятково на лінії розмежування.
  • Попри це пропозиції щодо миротворців на Донбасі Україна передала в Радбез ООН.
  • У вересні 2019 році тодішній глава МЗС Вадим Пристайко заявив, що Україна проситиме міжнародне співтовариство ввести миротворчу місію у випадку невдачі застосування інших інструментів у врегулюванні ситуації на Донбасі.
  • У жовтні 2019 року президент Зеленський зазначав, що питання миротворців будуть обговорювати у "нормандському форматі", причому мовиться про розташування їх на кордоні з Росією, а не на лінії розмежування.
  • Однак після нормандського грудневого саміту тему миротворців припинили активно обговорювати.
  • У липні Олексій Резніков говорив, що на Донбас можна залучити не миротворців ООН, а миротворців ОБСЄ, адже це передбачено документами організації (утім, практично цю функцію ОБСЄ ніколи не втілювали).