Зміни хіба можуть призвести до скасування санкцій проти Росії. Про це Етьєн де Понсен сказав під час брифінгу "Мінські угоди: виконати не можна розірвати?".

Увага Виконати неможливо: Єрмак пояснив позицію України щодо мінських домовленостей

"Якщо не буде "Мінська", не буде санкцій (проти Росії – 24 канал). Тому ми повинні двічі подумати, перш ніж заходити на цю територію", – наголосив посол.

Посол заявив, що зміна формату мінських угод навряд чи вирішить ситуацію, оскільки все залежить від політичної волі Росії.

За його словами, у Франції вважають що ситуація навколо переговорного процесу щодо Донбасу – складна. Вони переконують, що намагаються змусити Росію взяти на себе якісь зобов'язання.

Росія весь час вдає, що вона не є стороною конфлікту, і намагається змусити Україну спілкуватися з сепаратистами безпосередньо. Ми спираємося цій динаміці,
– заявив де Понсен.

Відсутність плану "Б"

Попри це, він вважає, що поки немає "плану Б", треба дотримуватися "плану А" – нормандського формату і мінських угод. Тож, не варто стверджувати, що обговорення формату повністю не має сенсу.

Переговори України і Росії: головне

  • Зараз мирні переговори України і Росії відбуваються у 2 форматах – мінському й нормандському.
  • Перший є регулярним процесом і передбачає участь сторін конфлікту за посередництва ОБСЄ. Натомість нормандський формат, який проходить за посередництва Німеччини й Франції, наразі загальмований.
  • Глава Офісу президента Андрій Єрмак вважає, що майже за 7 років війни фактично відчутних результатів немає щодо обох форматів – немає.
  • Росія з липня 2020 року намагається блокувати переговорний процес.

Нормандська четвірка
Про що домовилась "нормандська четвірка" / Інфографіка 24 каналу