Якими ще зброярськими новинами запам'ятався тиждень, що минає – дізнайтесь у програмі.

​Актуально Війна на Донбасі: скільки військових вже загинули у 2021 році

Законопроєкт про закупівлю зброї та російський гелікоптер в Україні​

• Уряд України схвалив проєкт для імплементації закону "Про оборонні закупівлі". Ухвалення постанови дозволить впорядкувати та уніфікувати механізм закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення у єдиного виконавця.

• Прикордонний наряд ДПС України в Сумській області зафіксував порушення повітряного простору російським гелікоптером Мі-8 16 березня о 14:05. Російська "пташка" пролетіла вглиб території України 50 метрів на висоті 100 метрів.

• Держпідприємства "Південмаш" та "Антонов" уклали контракт на виготовлення складових літака Ан-178. Мовиться про 13 стійок передньої та основної опор шасі судна. Вартість угоди становить понад 170 мільйонів гривень.

До теми У Києві знайшли та знищили 4 артилерійські снаряди

• ВМС України отримали дослідний комплект ракетного комплексу 360-МЦ "Нептун". Новий зразок вручили 65-му окремому береговому ракетному дивізіону. Очікується, що штатна техніка поповнить дивізіон у 2022 році.

• Львівський бронетанковий завод 16 березня передав Міноборони партію модернізованих Т-64 та Т-72. Вони отримали сучасні системи зв'язку та управління вогнем, прилади денного та нічного бачення, камери заднього виду та динамічний захист від кумулятивних снарядів.

• Міноборони оприлюднило список компаній, які розроблятимуть новий легковий автомобіль підвищеної прохідності навзамін УАЗ в армії. Установча нарада щодо початку дослідно-конструкторської роботи відбулася 18 березня.

Зверніть увагу Американці азійського походження масово купують зброю через расистські напади

• На заводі "Маяк" розпочали гарантійний ремонт мінометів М-120-15 "Молот". Їх дослідна партія вперше за 7 років експлуатації у війську прибула на ремонт. Цей тип міномета має калібр 120 міліметрів та призначений для знищення живої сили супротивника та техніки.

• Конструкторську роботу для управління військами "ДЗВІН-АС" перестали фінансувати. Проблеми з розробкою, над якою працювали 4 роки, виявив аудит. Зокрема, без фінансових обмежень на реалізацію цієї роботи її вартість зросла з 218 мільйонів гривень до майже 625.

Наймасштабніші військові змагання та пожежа в армійському таборі Росії

• В Європі розпочалися наймасштабніші військові навчання за останні десятиліття під назвою Defender Europe. Загалом залучено 28 тисяч військовослужбовців та сотні одиниць техніки з 27 країн. Маневри відбуваються в десяти різних країнах.

• В Московській області на полігоні Алабіно згорів польовий табір російської армії. На його території, зокрема, відбувається найвідоміша виставка країни-агресора "Армія", а також танковий біатлон і тренування до парадів у Москві.

Цікаво Індії загрожують санкції США за купівлю зброї в Росії

• Міноборони Ізраїлю оголосило про завершення приймальних випробувань "розумних" артилерійських мін Iron Sting. Цей снаряд калібру 120 міліметрів може уражати цілі на відстані від 1 до 12 кілометрів.

• Іспанська компанія представила легке тактичне вантажне авто для ССО – VAMTAC SK. Нова машина від виробника Уровеса базується на тактичному автомобілі з колісною формулою 4х4. Кабіна вантажівки має протимінний захист, та вміщує екіпаж з 3 осіб.

• Туреччина почала виготовляти новий вітчизняний БТР Pars İzci, розроблений компанією FNSS. Нові бронетранспортери мають 2 модифікації: 6х6 та 8х8. Турецький двигун має потужність 450 кінських сил. Загалом у планах виготовляти 5 різних модифікацій.

• Командування морських систем ВСМ США на федеральному сайті держзакупівель подало контрактний запит на придбання в компанії AeroVironment партії 120 малих БПЛА Белквін 10-Сі Blackwing 10C. Цей тип безпілотників призначений для запуску з субмарин.

Читайте також Чи могла Україна постачати зброю до Росії: SIPRI пояснює розбіжності з Укроборонпромом

• Склад ВСМ Італії поповнив новий корабель забезпечення A5335 Vulcano. Корабель має водотоннажність 27, 2 тонн, довжину 193 метрів і місткість екіпажу до 193 осіб. Вулкано оснащено двигуном потужністю 16 тисяч кінських сил.

• Іран оприлюднив підсумковий звіт про причини аварії українського пасажирського літака. У ньому вказано, що винним за збиття українського Boeing 737 авіакомпанії МАУ визнали оператора ЗРК "Тор".