Тож йдеться зовсім не про руйнування реформи газу. Таку думку в ефірі 24 каналу розповів Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки та ексміністр розвитку економіки, а зараз позаштатний радник керівника Офісу Президента.

До теми Урядова нарада щодо тарифів на газ: про які ціни домовились

Регулювання ринку

Незалежно від суми, тарифів – є ринкова ціна. Але облгаззбути – місцеві компанії-монополісти продають газ дорожче. Це і є зловживання ринковою позицією, вважає Милованов.

Тож мова йде не про зміну чи руйнування реформи ринку газу, а про зловживання облгаззбутами, які контролюють майже 90% ринку,
– сказав Милованов.

Він пояснив, що зазвичай місцеві газзбути можуть збільшувати маржу до 40%. Багато з цих компаній належать представникам ОПЗЖ, тому прибутки у них надзвичайно великі. На думку Милованова, тому й потрібне регулювання.

"Мова не йде про те, щоб виводити газзбути з ринку, а те, щоб вони поставили ринкову ціну", – зазначив Милованов.

Ексміністр наголосив, що реформу змінювати не будуть, а після закінчення карантину все автоматично повернеться до тієї ж структури ринку, яка була раніше.

Дивіться більше у відео 24 каналу: Милованов про регулювання ціни на газ

Що відомо про зниження ціни на газ

  • З 1 лютого максимальна ціна газу по Україні буде 6,99 гривень за куб.
  • Тариф на розподіл – максимум 1,79 гривені.
  • Ціна буде майже однаковою по країні, без значних відмінностей, як зараз.
  • За даними нардепів, сума у платіжках з 1 лютого зменшиться на 500 – 800 гривень. Кабмін запровадить державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону.
  • Такому рішенню передували акції протесту у низці регіонів, адже з першого січня здорожчали газ та електроенергія.