Тобто, надають посаду довіреним особам, які будуть виконувати інструкції з місця, причетного до їхнього призначення. Відтак через це в Україні надалі знову можуть виникнути конституційні кризи.

До теми Рада призначила нового суддю КСУ: ним став Віктор Кичун

"Процедура призначення любих друзів", – так Руслан Рябошапка оцінив ситуацію з Конституційним судом України.

Він наголосив, що судді КСУ повинні бути незалежними і користуватися максимальною довірою в людей. Втім додав, наразі про це не мовиться, адже всі розуміють, цей суддя буде лояльним до президента.

Це демонстративна зневага до західних партнерів, – Рябошапка

На думку ексгенерального прокурора, поведінка української влади нагадує кремлівську. Адже нещодавно в Росії заявили, що не збираються виконувати рішення Європейського суду з прав людини.

І так само в Україні демонстративно вказали місце послам, представникам найпотужніших країн світу, які просили нашу країну про створення прозорого конкурсу. Це така демонстративна зневага до західних партнерів,
– пояснив Руслан Рябошапка.

І зазначив, що в Україні вирішили спочатку призначити "любих друзів", а потім встановити прозору процедуру вже для наступної влади. Аби вона проводила конкурс за демократичними й прозорими правилами.

На його думку, реакція західних партнерів буде максимально жорсткою. Водночас, можливо, спочатку вона буде непублічною, а відбудеться за закритими дверима.

Що цьому передувало

  • У Конституційному Суді спочатку було 3 вакантні посади. 2 суддів мав делегувати український парламент. Відтак 18 лютого депутати проголосували за призначення Віктора Кичуна новим суддею КСУ.
  • Його кандидатуру підтримали 241 народний депутат, проти був 1. Ще 106 утрималися, 30 – не голосували.
  • Цікаво, що в листопаді 2020 року Рада вже намагалася обрати суддів до КСУ, але голосування тоді провалили. Після цього оголосили новий конкурс.
  • Водночас у грудні 2020 Венеціанська комісія оприлюднила свої рекомендації щодо Конституційного Суду України. Зокрема, наголошувалося на створенні органу з відбору кандидатів на посаду судді КСУ з міжнародним компонентом. До нього можуть входити міжнародні експерти з прав людини та громадянське суспільство.
  • Крім цього, Венеціанська комісія рекомендувала призначати нових суддів лише після покращення системи призначень.

Руслан Рябошапка про призначення нового судді КСУ: дивіться відео