Україна вже зіткнулась з третьою хвилею коронавірусу. Під час засідання Кабміну прем'єр-міністр Денис Шмигаль не виключив, що адаптивний карантин та кольорові зони можуть достатньо не допомогти.

Більше тут На підході – жорсткий локдаун, – Шмигаль

Рада розглядає можливість нового локдауну

Джерело: 24 канал

Віцеспікерка Ради Олена Кондратюк запропонувала провести спільне засідання Ради та Кабміну або спеціальне засідання РНБО. Все для того, аби напрацювати план на випадок нового локдауну.

Ймовірність введення жорстких карантиннних обмежень, на думку політикині, є дуже високою. "Потрібно усі зусилля кинути на боротьбу з COVID-19", – підкреслила Кондратюк.

За яких умов можуть ввести локдаун

Джерело: Свобода слова на ICTV

Максим Степанов, очільник українського МОЗ, 15 березня заявив, що в Україні можуть запровадити локдаун, якщо понад 50% областей перейдуть у червону карантинну зону.

Водночас урядовець запевнив, що наразі динаміка показує, що його можна уникнути. Він також наголосив, що влада має чітке бачення про те, що робити, аби стабілізувати ситуацію.

Міністр також зазначив, що загострення ситуації з COVID-19 в Україні пов'язані, зокрема, з британським штамом вірусу. Найбільше навантаження на систему охорони здоров'я – на Заході.

Україні слід бути готовою до третього локдауну

Джерело: 24 канал

Наразі в червоній зоні вже 4 області – Івано-Франківська, Закарпатська, Житомирська та Чернівецька. Ще 10 та Київ – у помаранчевій, що означає, що вони лише за крок від того, щоб потрапити у "червоний перелік".

Це означає, що на підході може бути жорсткий локдаун. Коли більшість областей буде у червоній зоні, скоріш за все, доведеться повертатися до тої моделі локдауну, який Україна вже проходила,
– підкреслив Шмигаль.

Прем'єр-міністр звернувся до людей із закликом бути свідомими. Звісно, великі надії на вакцинацію, що з 24 лютого вже стартувала в Україні. Проте, наголошують в уряді, імунізація – процес тривалий і може затягнутись на 2 роки.

Ймовірні дати локдауну

  • У МОЗ прогнозують, що пік третьої хвилі COVID-19 в Україні припаде на середину весни. Зростання кількості нових випадків інфекції може бути до кінця квітня.
  • За інформацією НВ, в Національній академії наук зауважили, що весняна хвиля епідемії триватиме до середини травня.
  • Відтак, ймовірно, саме на початку — в середині квітня медична система відчує максимальне навантаження. Через це й можуть запровадити локдаун чи посилити карантин.
  • Інфекціоніст Федір Лапій вважає, що наступний тиждень в Україні буде дуже показовим. Посилити карантин можуть вже до його кінця, тобто до 21 березня.

За яких умов в Україні можуть ввести локдаун

  • Не виключено, що в Україну прийде і 4, і 5 хвилі коронавірусу.
  • У цьому випадку, незважаючи на введення кольорових зон, навантаження на лікарні може бути критичним.
  • В уряді пообіцяли про введення жорсткого локдауну попереджати заздалегідь.
  • Очільник МОЗ Максим Степанов стверджував, що якщо у червоній зоні опиняться більше ніж 13 областей, доведеться запроваджувати жорсткіший карантин.

Правила адаптивного карантину
Правила адаптивного карантину / Джерело: МОЗ / Інфографіка 24 каналу

Цікаво Карантин в Україні: що зміниться у березні і чи знімуть усі обмеження

Що каже місцева влада про жорсткий карантин

Київ

Джерело: 24 канал

Мер Віталій Кличко закликає уряд посилити обмеження в столиці. Наразі Київ перебуває у помаранчевій зоні, однак ситуація у місті загрозлива – за останні 2 тижні кількість хворих на COVID-19 зросла майже вдвічі.

"Ситуація із захворюваністю в столиці – справді складна. У стаціонарах медзакладів міста – понад 3500 госпіталізованих пацієнтів. Хворих та з підозрою на коронавірус. Із них 71% людей – у тяжкому стані. Це найскладніша ситуація для медиків Києва від початку пандемії", – наголосив Кличко.

Також столична влада вимагає повернути їй повноваження самостійно приймати рішення про нові обмеження та закликає уряд розширити перелік обмежень, що діють у помаранчевій зоні.

Львів

Джерело: фейсбук Андрія Садового

Ситуація з коронавірусом різко погіршується й у Львові. Тому в місті вже ввели частковий локдаун. Зокрема, школярів старших класів з 16 березня перевели на дистанційне навчання, а всі спортивні змагання, які планували проводити у закритих приміщеннях, скасували.

Мер міста Андрій Садовий пояснив, що це перший крок, аби не потрапити в червону зону. Однак, за його словами, міська влада розглядає й жорсткіші обмеження.

У сьогоднішній ситуації ми стоїмо взагалі перед питанням, щоб закрити місто. І кафе, і ресторани – все, якщо динаміка не буде сповільнюватися,
– зазначив мер Львова.

Якими можуть бути наслідки третього локдауну

Джерело: 24 канал

Незважаючи на те, що третього локдауну може потребувати медична система, підприємці такого удару можуть не витримати. Членкиня комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Ольга Стефанишина розповіла, що у впровадженні жорсткого карантину має бути логіка. Слід, передусім, подумати про захисні механізми для бізнесу.

Потрібно використовувати важелі для підтримки бізнесу. Розуміючи, яка сьогодні ситуація і для бізнесу, і для економіки, думаю, що це буде дуже важко,
– заявила Стефанишина.

На думку нардепки, сьогоднішнє зростання захворюваності спричинили "подвійні стандарти ведення карантину". Найбільша проблема – це затримка зі стартом та повільна вакцинація.

Що українці думають про локдаун?

Згідно з даними соцгрупи "Рейтинг", 56% населення підтримують запровадження жорсткого карантину, якщо захворюваність на коронавірус суттєво зростатиме. Водночас 41% українців дотримуються протилежної думки – вони виступають проти локдаун.

Опитування проводили впродовж 2 – 3 березня 2021 року на території усіх областей України, крім Криму та тимчасово окупованого Донбасу. У дослідженні взяли участь 2500 повнолітніх опитаних. Метод опитування: CATI, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження становить не більше 2%.

Що прогнозують науковці

Джерело: НАН України

У Національній академії наук України попереджають, що весняна хвиля COVID-19 може мати значно гірші наслідки, ніж осіння. Погіршення епідеміологічної ситуації буде до травня, а пік припаде на початок квітня. Кількість щоденних нових випадків може наблизитись до 40 тисяч, а летальних – до тисячі.

Інтенсивне проведення щеплень могло б стати на заваді стрімкому розвитку епідемії в Україні. Щоб зірвати весняну хвилю захворюваності, на цей момент слід було б вакцинувати вже близько 50 – 70% населення, однак темпи вакцинації у нас, на жаль, дуже невисокі,
– зазначив співробітник Інституту біохімії НАН України Володимир Галицький.

Науковець закликав запровадити в Україні суворий карантин, а також зупинити роботу громадського транспорту. В країні слід зайнятись спорудженням тимчасових мобільних госпіталів, як це робили в Ухані. Зауважимо, що один такий госпіталь – в Богородчанах, що на Івано-Франківщині, вже працює.

Актуально Київ та 2 області можуть потрапити до червоної зони, – Степанов

Яка ситуація з коронавірусом в Україні

Джерело: РНБО

  • Станом на 16 березня в Україні виявили 1 477 190 випадків коронавірусу.
  • Померли – 28 697 людей. Одужали – 1 232 209 пацієнтів.
  • За останню добу COVID-19 діагностували у 9 642 людей.
  • У червоній зоні – Івано-Франківщина, Житомирщина, Закарпаття та Чернівецька область.
  • У помаранчевій зоні – Київ та Київська область,а також Вінницька, Донецька, Львівська, Миколаївська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області.