Глава МЗС зазначив, що Україна очікує на нову зустріч, тому що розуміє, що "потрібно розмовляти з Путіним напряму про якісь стратегічні рішення". Він наголошує, що саме наша держава штовхає процес перемовин.

Читайте також Посилить вплив на Росію, – Кравчук про приєднання США до нормандського формату

Ми вважаємо, що всі рішення підготовлені. Україна доклала до цього величезну кількість зусиль. Ми готові, партнери в принципі теж готові, але росіяни кажуть: ні, немає про що лідерам говорити. І от через це і не відбувається саміт,
– сказав міністр.

Дмитро Кулеба додав, що головуюча в ОБСЄ Анн Лінде підтвердила той факт, що Україна виконала все, про що домовлялися лідери на нормандському саміті в Парижі.

"Це не було просто. Це потребувало політичної волі президента, уряду. Але ми це зробили. Ми відкрили там пункти пропуску, облаштували й інші речі. З того боку – нуль. Навіть таке просте питання, як доступ Червоного Хреста – вільний і безперешкодний, не було реалізовано. Тому нинішня ситуація така: Україна все зробила, Росія нічого не зробила", – підсумував глава МЗС.

Мирні переговори України й Росії: коротко

  • Мирні переговори між Україною і Росією наразі тривають у мінському й нормандському форматах. У першому посередником між двома сторонами є ОБСЄ.
  • Нормандський формат проходить за посередництва Німеччини й Франції. Наприкінці 2019 року відбулася нова зустріч, з того часу формат "загальмував".
  • Фактично обидва формати не показали особливої ефективності за майже 7 років війни.


Про що домовилися учасники паризького саміту в грудні 2019 року / Інфографіка 24 каналу