Джерело: "Свобода слова"

Кулеба у ефірі програми зауважив, що Україні з Угорщиною треба пройти довгий шлях. І це дуже непростий партнер.

Зверніть увагу Росія намагається впливати на стосунки України і Угорщини: політолог про провокації

Докладніше про заяву

За словами очільника МЗС, альтернативи досягнення взаєморозуміння немає.

Тому, якби не було складно, треба рухатися вперед, ніколи не поступаючись своїми національними інтересам і не перетинаючи свої "червоні лінії". Але з метою врегулювання,
– підкреслив він.

Кулеба додав, що Угорщина є потрібною Україні як надійний друг і партнер для вирішення питань у НАТО та Європейському союзі.

До теми Чи існує на Закарпатті угорський сепаратизм: заяви Кулеби та Сіярто

Конфлікт між Україною та Угорщиною: коротко

  • 28 вересня 2017 року в Україні набув чинності закон "Про освіту", який визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. Водночас, відповідно до освітньої програми, одна або кілька дисциплін можуть викладати на 2 і більше мовах.
  • Угорщина заявила, що цей закон нібито обмежує права національних меншин та почала блокувати засідання Україна – НАТО.
  • Зрештою Верховна Рада 16 січня 2020 року ухвалила закон "Про повну загальну середню освіту", який регулює надання середньої освіти мовами національних менших. Тоді ж у МЗС також висловили сподівання, що Угорщина розблокує діалог України з НАТО на високому рівні.
  • Але потім виник ще один скандал. Після місцевих виборів в Україні у 2020 році Україна заборонила в'їзд двом угорським посадовцям, які агітували за кандидатів на Закарпатті.
  • Крім того, в цей час в мережі з'явилося відео, як депутати Сюртівської ОТГ на чолі з головою заспівали гімн Угорщини під час складання присяги. Інцидент трапився ще 21 листопада – у День Гідності України. Як пояснив голова ОТГ, вдалися до такого кроку, оскільки більшість як депутатів, так і населення цього села – представники угорської нацменшини.
  • 1 грудня Служба безпеки України взяла до уваги цей інцидент. Там заявили, що перевіряють інформацію щодо можливих ознак протиправної діяльності в діях депутатів Сюртівської сільської ОТГ.
  • В МЗС Угорщини відреагували на це досить різко. Голова відомства Петер Сійярто просив відправити на Закарпаття місію ОБСЄ та поскаржився на Україну на засіданні Ради Європи.