Документ оприлюднений на сайті глави держави. Згідно з ним, Кривоноса направили у розпорядження Міністерства оборони.

Дивіться також Зеленський провів засідання РНБО: вирішували питання КСУ

Звільнити Кривоноса Сергія Григоровича з посади заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони України та направити його у розпорядження Міністерства оборони,
– мовиться в указі №604/2020.

Кривоноса призначили заступником секретаря РНБО у березні 2019 року. Зробив це ще тодішній президент Петро Порошенко. Окрім того, Кривонос був призначений головою комісії з військово-технічного співробітництва та експортного контролю, а також – керівником міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо зміцнення обороноздатності держави. Втім, у листопаді 2019 року новий глава держави Володимир Зеленський звільнив його з цих посад.

Тоді у РНБО це пояснили перерозподілом функціональних обов'язків і заявили, що Кривонос залишається на посаді заступника секретаря відомства, а також додали, що за необхідності його можуть повернути в розпорядження Міноборони. Зрештою, – так і сталося.

Критика Зеленського

Цікаво, що звільнення Кривоноса відбулося фактично відразу після його критичних заяв на адресу президента Зеленського. Так, Зеленський в інтерв’ю заявив, що при повномасштабному наступі Росії, буде "велика війна". Тоді, за переконанням президента, доведеться мобілізувати всіх: і чоловіків, і жінок.

Актуально Я б такого заступника глави РНБО звільнив, – Саакашвілі про Кривоноса через критику Зеленського

Кривонос розкритикував такі припущення. Він заявив, що реалізувати це буде практично не можливо. Крім того, за словами генерала, перед мобілізацією людей потрібно навчити, адже "ми не м'ясом воюємо".

Що відомо про Сергія Кривоноса: коротко

  • Сергій Кривонос – генерал Збройних сил України, був першим заступником Командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ (з січня 2016 по березень 2019 року).
  • На посаді заступника секретаря РНБО пробув з 12 березня 2019 до 29 грудня 2020 року. До слова, у травні 2019 року Кривонос отримав звання генерал-майор.
  • 2014-го особисто командував обороною Краматорського аеродрому, котра позначилася значними втратами нападників.
  • Був кандидатом у президенти України у 2019 році, проте зняв свою кандидатуру на користь Петра Порошенка.