Щодо експарламентаря Криму відкрили кримінальне провадження по 2 статтям. Його звинувачують у державній зраді та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

До теми День початку окупації Криму: як змінився український півострів за 7 років

Санкції щодо депутата будуть розглядати у редакції кримінального кодексу на момент скоєння ним цього злочину.

Судові справи щодо інших колишніх кримських депутатів

До Верховної Ради АР Крим входило 99 депутатів на момент окупації півострова. Наразі 87 повідомлено про підозру, а щодо 69 експарламентарів до суду вже скеровано обвинувальні акти.

У 2014 році обвинувачений зрадив присязі на вірність України. Він проголосував за прийняття сепаративних постанов. Цими документами намагались приховати незаконне входження території АР Крим до складу Росії.

Як депутати постановами "передали" Крим Росії

  • 6 березня 2014 року депутати Верховної Ради АР Крим проголосували за незаконну постанову "О проведении общекрымского референдума".
  • За кілька днів на черговому засіданні депутати-зрадники прийняли ще одну незаконну постанову "О Декларации о независимости Автономной Республики Крым и города Севастополя".
  • Верховна Рада України анулювала цю постанову, проте кримських парламентаріїв це не зупинило – вже 17 березня 2014 року вони проголосували "за" постанови "О независимости Крыма" та "О правопреемстве Республики Крым".
  • Низкою таких рішень кримські політики намагались замаскувати окупацію півострову Збройними силами РФ та створити відчуття легітимності тогочасної реальності. Півострів приєднався за результатами псевдореферендуму. В ньому брали участь громадяни України, які проживали на території АР Крим та м. Севастополя.