Згідно з "російською статистикою" в 2020 році Крим відвідали 6,3 млн туристів. З переваг щодо попередніх п'яти років зазначу два:

1. Якраз завершилося будівництво траси "Таврида", тобто Крим став доступнішим для росіян.

2. 20 млн росіян не дозволили поїхати за кордон, тому дехто з них обрав Крим.

Зверніть увагу! Крим змінив Росію, або Як Кремль все більше схожий на Мордор на чолі з орками

Туристичний сезон в Криму-2020

Але є ще й такі чинники:

1. Крим як і раніше є "сірою" зоною на мапі світу, тож курорт тільки для громадян країни-агресора. Це істотне обмеження. До окупації з РФ приїздило до Криму не більше 1,3 млн відпочивальників, притім що тоді було зручне і коротке залізничне сполучення через територію України і "щастя подорожі" в плацкарті залізницею було удвічі коротшим, ніж зараз.

2. В'їзд українців на півострів цьогоріч було закрито майже весь рік. До окупації Крим приймав понад 4,5 млн відпочивальників з материкової України, з 2015 року українців стало в 20 разів менше, але все ж до 200 тис. щорічно оздоровлювалися на кримських курортах. У 2020 році український турпотік – 0.

3. Пандемія. Як же не згадати, адже весь світовий турбізнес завмер на рік. Застиг і турбізнес в РФ, і про значні втрати заявляли всі туристичні регіони. У травні 2020-го Аксьонов заявив, що туристичний сезон в Криму в цьому році "навряд чи відбудеться", і закликав марно не обнадіювати готельєрів, які вкладають гроші в підготовку до курортного сезону. До цього він погрожував "жорсткими перевірками" всіх, хто "таємно прийматиме туристів". Загалом окупаційна влада досить переконливо обіцяла повний стоп туризму на 2020 рік.

Цікаво! Ще один рік Криму в полоні: що змінилося

4. Реальне зниження пасажирського потоку (і як наслідок, туристичних потоків) в РФ. За їхніми ж даними, внутрішній авіапотік у 2020-му знизився в середньому на 48%, причому рекордне падіння абсолютно у всіх аеропортах, а безпосередньо аеропорт (колись міжнародний) "Сімферополь" констатував падіння на 37%. Пасажиропотік залізничним транспортом, за даними РЖД, впав на 42%. Ці факти просто не можуть не відобразитися на потоках росіян до Криму.

5. Проблема з питною водою в 2020 році для мого рідного півострова стала нагальною, як 50 років тому. Засуха, про незворотність якої було відомо ще в лютому 2020-го, застала зненацька окупаційну владу. Без Північно-Кримського каналу, яким надходило до Криму 1,3 млрд кубометрів дніпровської води, жити і розвиватися в Криму складно. Розвиватися неможливо – це точно, а жити в принципі можна. Власної питної води жителям Криму, в принципі, на життєві потреби вдосталь (потреба майже 300 млн куб, наявність власних водоресурсів – десь 370 млн куб), але для цього потрібно провести повний капремонт та реконструкцію водної інфраструктури ЖКГ, оскільки зараз там втрати води через діряві мережі сягають до 60%. Загалом це тема окремої розмови. Суть фактора в тому, що цілий рік у всіх ЗМІ (зокрема, "ЗМІ" РФ) активно "розжовували" теми "вода в Криму на кілька годин", "посуха залишила Крим без питної води", "кримчани страждають без води", ну, тобто теми, які зовсім не спонукають туристів вирушати родиною до Криму.

У мирному 2012-му, коли зафіксовано найуспішніший турсезон, під час Євро-2012, Крим прийняв 6 млн 150 тис. туристів. У 2020-му "ковідному", "безводному", "окупаційному" році, за заявою кримської "влади", півострів прийняв 6 млн 300 тис. туристів.

Аксьонов – брехунець-фантаст, що живе у власному вигаданому світі.

А в реальному світі перебуває туристична галузь Криму, яка вже зазнає економічного краху. Це понад 40 тисяч людей, зайнятих безпосередньо в готелях і санаторіях, та ще до 200 тисяч зайнятих в 50 суміжних галузях – це транспорт, сільське господарство, торгівля, громадське харчування та ін. Сподіватися їм варто тільки на себе.

За результатами моніторингу кримського турбізнесу в окупації, який ми проводимо вже 6 років, Крим в 2020 році прийняв рекордно низьку кількість туристів – півмільйона людей.

Вперше в історії туризму. Цей факт на півострові побоялися навіть оприлюднювати.

Варто знати! Путін плює на міжнародне право: про рішення ЄСПЛ щодо Криму

P. S. Турсезон в Україні був вкрай складним, провальним, як і в усьому світі. Майже 10% підприємств індустрії гостинності збанкрутували, закрилися. Цей факт зрозумілий і визнаний всіма. Готельєри, гіди, ресторатори, підприємці в 2020-му неодноразово виходили на вулиці, щоб звернути увагу влади на свої проблеми. І влада йшла назустріч. Десятки кроків, як результат діалогу. Діалогу не завжди приємного. Але право бути почутим в українського турбізнесу є, а в РФ – немає.

Джерело: Facebook