Що відомо про можливий добровільний іспит

Наразі в Україні є 2 іспити на знання державної мови. Зокрема, для випускників шкіл та кандидатів посади у владі. Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

До теми Держава повинна оголосити 2021 роком української мови, – Кремінь

У перспективі, я думаю, що може бути і добровільний іспит на рівень володіння державною мовою,
– зауважив Кремінь.

Однак тоді влада повинна гарантувати відповідні умови для підвищення рівня знання мови. Тому потрібна державна програма з освоєння мови та безкоштовні мовні курси. За словами омбудсмена, перед тим, як щось вимагати від людей, потрібно створити для них умови.

Що відомо про іспит на знання мови для чиновників

  • Натомість іспит на рівень володіння мовою для претендентів на посаду у владі набуде чинності з 16 липня 2021 року. Кремінь наголосив, що Нацкомісія зі стандартів державної мови робить усе, аби вчасно розпочати проведення таких іспитів.
  • Дія сертифікату про рівень володіння мовою не матиме терміну. Проте якщо претендент з першого разу не складе іспит, то матиме час підготуватись і спробувати ще раз.
  • Сертифікати матимуть різні рівні складності. Все залежатиме від посади, яку хоче отримати кандидат. Сертифікати матимуть категорії А, В, С.
  • Для топ-чиновників, наприклад, президента чи прем'єра, наявність сертифіката про успішне складання іспиту буде обов'язковим.

Читайте також Мовний омбудсмен про обов'язкове надання послуг українською: Шоку не буде