В уряді "прикручують краник"?

Подивилась на щотижневу інформацію за останні пів року й ось що з'ясувалось:

  • за 6 місяців загалом видано 6803 кредитів;
  • 0,37% від загальної кількості підприємств малого та середнього бізнесу в Україні;
  • об'єми кредитування за цією програмою наразі не зростають, а навпаки зменшуються.

Як видно, по кількості різниці майже немає, а от за обсягами (сумами) – падіння на 11%.

В останній тиждень видано рекордно мало – 161 кредит із середнім розміром кожного 1,8 мільйон гривень. Менше було тільки в кінці серпня, але тоді в середньому видавали вдвічі більше по 3,7 мільйона гривень!

Висновки: схоже на те, що в уряді "прикручують краник", особливо враховуючи, що в ці ж кошти "засунули" іпотеку 7%. Очевидно, що в таких обсягах програма пільгового кредитування не справляє відчутного ефекту на економіку.

За яких же умов рівень такого кредитування буде достатнім?

  • Якщо хоча б 5% підприємств малого та середнього бізнесу за рік зможуть отримати доступний кредит, це становитиме 97 тисяч суб'єктів.
  • За програмою підтримки малого та середнього бізнесу в ЄС "COSME" середній розмір кредиту становить 47 700 євро. Це близько 1,5 мільйона гривень.
  • З такими параметрами, щотижнево мають видаватись 1870 кредитів на суму 2,8 млрд грн. Це в 7 разів більше за кількістю та в 5 разів по сумі, ніж було в середньому за останні пів року.

Як бачимо, щоб програма мала помітний ефект в суспільстві, суми кредитування потрібно збільшувати в рази, як і відповідні бюджетні видатки.