Це означає, що вчора, 17 березня, був останній день, коли можна було передати обвинувальний акт, скласти обвинувальний і попередити сторону захисту про завершення розслідування для того, щоб вони могли ознайомитись з цими матеріалами. Про це повідомив експерт з питань правової політики Максим Костецький.

До теми Дозволив примусово привести Вовка: ВРП винесла попередження судді Біцюку

Справу Вовка затягують

За його словами, є всі підстави стверджувати, зокрема через поведінку сторони захисту у судовому засіданні під час розгляду питання про продовження клопотання, що вони максимально затягуватимуть це питання. Зокрема для того, щоб відкласти передання обвинувального акту до суду та відповідно – проведення судового розгляду.

Позавчора (16 березня – 24 канал), коли відбувався розгляд клопотання, вони залучили до справи незрячого адвоката, якому потрібні були 2 помічники для ознайомлення з клопотанням,
– зазначив Костецький.

Очевидно, як зауважив експерт, що особу використовували не для захисту, а саме для затягування процесу, оскільки збігали строки щодо продовження клопотання.

Костецький: Це очевидна практика

Схожі інструменти можуть використовувати і під час ознайомлення з матеріалами. Метою очевидної тактики затягування, яку використовують десятиліттями, скоріш за все, є те, щоб особа, яку підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, могла за цей період чи домовитись зі слідством, чи іншим способом розв’язати свою проблему.

"Захист точно використовуватиме процесуальні механізми для зловживання своїми повноваженнями. Вони затягуватимуть процедуру ознайомлення", – сказав Костецький.

Який позитивний момент у справі

Він відзначив, що позитивний момент в тому, що вперше за всі роки незаконної діяльності суддів ОАСКу саме новостворені антикорупційні органи (НАБУ, Вищий антикорсуд) дійсно намагаються незалежно і об'єктивно підійти до розгляду справ, щоб винувату особу притягнути до відповідальності.

Є сподівання, що ця справа все ж дійде до логічного завершення,
– сказав експерт.

Він повідомив, що залишаються ризики, що додаткові докази все-таки не додадуть до матеріалів справи. "На 100% не можна стверджувати, що є достатня доказова база, яка дозволить прокурорам в судовому засіданні довести склад правопорушення. Це може використати сторона захисту, щоб довести невинуватість свого підзахисного", – додав Костецький.

Основне про "Плівки Вовка"