Як зауважив Жмак, Україна не зможе впровадити цей проєкт самотужки. Про це він сказав в ефірі одного з українських телеканалів, пише 24 канал.

Важливо Чи знизить Укрзалізниця ціни на квитки: заява очільника УЗ

Очільник Укрзалізниці пояснив, що швидкісні потяги мають курсувати за такими напрямками:

  • Київ – Львів – Київ;
  • Київ – Харків – Київ;
  • Київ – Одеса – Київ.

Наразі проєкт ще обговорюють, однак вже є ті, хто зацікавився ним.

Нам потрібні інвестиції, самі ми цей проєкт не подолаємо, тому потрібен інвестор, який зацікавлений у концесійному підході,
– розповів керівник Укрзалізниці.

Жмак вважає, що концесія – це єдиний інструмент, який дозволить залучити міжнародного фінансового гравця для реалізації проєкту швидкісного руху поїздів. Він додав, що першим кроком має стати концесія вокзалів.

Що таке концесія?

Це передача природних багатств чи підприємств, що належать державі, в тимчасову експлуатацію іноземним фірмам або ж приватним особам. Простіше кажучи, декілька українських вокзалів планують передати у тимчасове володіння інвесторам. Останні будуть покращувати інфраструктуру та вливати у вокзали гроші, піднімаючи їх на вищий рівень.

В Укрзалізниці передбачають, що концесія залізничних вокзалів дозволить перетворити їх на великі торгові центри, і це вже не будуть просто зали для очікування поїздів.

Для пасажирів і для Укрзалізниці на вокзалі потрібна колія, зала очікування і два офіси для продажу квитків. Все інше буде торговим центром. Ми хочемо зробити вокзали за європейським зразком, коли до 60% відвідувачів вокзалів не є пасажирами, а приходять туди, як у торговий центр,
– резюмував Володимир Жмак.

Які ще нововведення анонсували в УЗ

  • Укрзалізниця хоче спростити вимоги для пропуску пасажирів у вагони. Планується, що люди зможуть використовувати для посадки ксерокопії документів, а не лише оригінали.
  • Раніше УЗ анонсувала запуск чат-ботів у месенджерах Viber та Telegram. Функцією ботів серед іншого буде продаж квитків на потяги. Наразі не відомо, як саме відбуватиметься процес купівлі та отримання квитків, однак зручність такого рішення беззаперечна.