Представлення річних тарифів на газ від газопостачальних компаній: що відомо

Як під час засідання Кабміну 20 січня розповів очільник уряду Денис Шмигаль, зараз триває активна робота щодо розвитку справедливих правил і механізмів на ринку газу. Про це повідомляє 24 канал.

Важливо Комуналка і громадський транспорт: Зеленський вимагає повного аудиту тарифів в Україні

За словами прем’єра, мовиться передусім про те, що всі газопостачальні компанії вже цієї весни або влітку мають представити людям свої річні продукти.

Доручив Міненерго, Мінекономіки, Мінсоцполітики разом з НКРЕКП та АМКУ до кінця місяця підготувати довгострокові інструменти для збалансування ринку природного газу,
– додав Шмигаль.

Що цьому передувало

  • З 1 січня в Україні зросла ціна для населення як на газ, так і на електроенергію. Тому у багатьох містах проходили тарифні протести. Що відбувалося останнього разу – читайте за цим посиланням.
  • 13 січня прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив підготувати проєкт рішення про граничний рівень ціни на природний газ для населення на період карантину – 6,99 гривні за кубічний метр. Така ціна відповідає мінімальній ціні на українській біржі в січні 2021 року.
  • "Нафтогаз" того ж дня ввечері повідомив, що його газопостачальна компанія (ГПК) є готовою поставляти газ на таких умовах. Для клієнтів ГПК, які раніше оформили тарифний план "Річний", вартість газу не зміниться і становитиме 4,73 гривні, 5,24 гривні та 6,45 гривні за кубічний метр відповідно до умов договорів.
  • 18 січня уряд ухвалив рішення запровадити державне регулювання ціни на газ. Мовиться про фіксацію тієї самої ціни в 6,99 гривні.
  • Прем'єр Денис Шмигаль зауважив, що тепер ціна на газ у середньому знизиться на 30%, а для деяких сімей – на 40%.
  • Також в уряді планують встановити граничний тариф на розподіл газу. Він не перевищуватиме 1,79 гривні за кубометр. Невдовзі Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, має ухвалити відповідне рішення.
  • 19 січня НКРЕКП схвалила зниження тарифів на розподіл газу для 14 облгазів. Ціни впали на 5 – 30% і відтепер становитимуть 1,66 – 1,79 гривні без ПДВ.

Зверніть увагу Завищували ціни на газ: діяльність 6 облгазів перевірить Антимонопольний комітет


Якою буде ціна на газ під час карантину / Інфографіка 24 каналу