Мінські угоди треба розібрати на деталі, прописати всі кроки, прив'язати їх до дат і виконувати. Про це він розповів на пресконференції.

Зверніть увагу Зеленський пов'язує ескалацію на Донбасі зі спробами тиснути на Україну в ТКГ

"Ми – за такий формат, саме це ми і зробили. Підготовлений відповідний документ і радники нормандської четвірки його опрацьовували," – зазначив Зеленський.

Наближення зустрічі

Також очільник країни зауважив, що найближчим часом документ схвалять сторони, щоб наблизити зустріч лідерів "нормандської четвірки".

Остання версія цього документа, кластера виконання цих кроків відправлена всім сторонам. Ми очікуємо, що сторони найближчим часом акцептують цей документ і тоді буде можливість наблизити зустріч "нормандської четвірки",
– наголосив президент.

Володимир Зеленський також констатував, що Україна дотримується всіх домовленостей, які були досягнуті вже за його участі під час зустрічі лідерів країн Нормандського формату у грудні 2019 року в Парижі.

Він зазначив: "Були повернуті люди, були розведення, розмінування деякої кількості ділянок. Але й не було багато чого зроблено".

Мирні переговори України і Росії: коротко

  • Наразі мирні переговори України і Росії відбуваються у двох форматах – мінському й нормандському.
  • Перший є регулярним процесом і передбачає участь двох сторін конфлікту за посередництва ОБСЄ. Натомість нормандський формат, який проходить за посередництва Німеччини й Франції, наразі загальмований.
  • За майже 7 років війни жоден з цих форматів не показав ефективності.

Нормандська четвірка
Про що домовилась "нормандська четвірка" / Інфографіка 24 каналу