Як сказав колишній міністр закордонних справ, Україна має працювати з Заходом, щоб домогтися від Ірану результатів розслідування. Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Важливо У МАУ розповіли про компенсації родичам загиблих в авіакатастрофі в Тегерані

Клімкін про тактику Зеленського

За словами Клімкіна, перша промова президента Володимира Зеленського мала "в цілому правильні й зрозумілі меседжі". Однак потім "почались розмови про якісь версії" авіакатастрофи. Саме це, на думку Клімкіна, викликало непорозуміння як всередині країни, так і серед західних партнерів, участь яких у переговорах з Тегераном була ключовою для їхнього успіху.

Я не знаю, хто радив Володимиру Зеленському, але для наших партнерів, це велике питання – чи ми є надійними, чи можна нам довіряти? Я знаю, що у наших партнерів було багато питань до того, що говорилося,
– сказав Клімкін.

Він переконаний, що Канада не поділилася інформацією з Україною про хід розслідування катастрофи літака через недовіру до українського керівництва.

Як Клімкін оцінює діяльність українського МЗС

Ексголова МЗС України зазначив, що бачить переговорний процес, яким займається українське відомство і прокуратура. Однак політичної стратегії, яка б змусила Іран діяти так, як потрібно Україні, Клімкін не бачить.

Як каже колишній член уряду, Україна за допомогою західних партнерів, таких як Канада і США, на вищому політичному рівні мала б "створити хвилю тиску на іранське керівництво і максимально побудувати позицію, де кроки іранського керівництва залежали б від подальших стадій політичного тиску", можливих санкцій за ухилення від співпраці.

Актуально Україна подасть свої зауваження до іранського звіту про катастрофу МАУ

Зауважимо, що 30 грудня 2020 року Іран заявив про завершення розслідування катастрофи, що стала смертельною для 176 осіб. Лише 5 січня 2021 року технічний звіт передали Україні. Тепер його має затвердити Міжнародна організація цивільної авіації.

Що відомо про авіакатастрофу літака МАУ
Що відомо про авіакатастрофу літака МАУ / Інфографіка 24 каналу