Місцеві медики не втомлюються повторювати – за таких умов перевірятися на онкомаркери варто хоча б раз на рік. Адже чим раніше виявити рак, тим легше його лікувати.

Зверніть увагу Справжні реалії лікування онкології в Україні: відверте інтерв'ю з Матюшенко

У жінки виявили рак молочної залози

Про невтішний діагноз Інна Прокопчук дізналася у травні 2020 року. Тоді її почав непокоїти дискомфорт у грудях. Обстеження підтвердило найстрашніші здогадки. У ззовні здорової жінки – рак молочної залози на другій стадії.

Під час першого курсу лікування я пройшла 3 курси хіміотерапії. Після цього в мене була операція. Потім я пройшла ще 5 курсів хіміотерапії,
– розповіла Прокопчук.

Попереду в неї 20 сеансів променевої терапії. Один сеанс триває приблизно 2 хвилини. Спеціальні іонізувальні промені точково знищують ракові клітини.

Рак
Рак молочної залози – на 1 місці в Україні / Фото Getty Images

"Ми спочатку робимо розмітку. Дивимося, де які поля мають бути, яка глибина цих полів опромінення, скільки секунд потрібно, щоб вона отримала ту потрібну дозу", – зазначила лікарка-радіологиня Світлана Гардашнікова.

Цей вид раку – на 1 місці серед онкозахворювань

Рак молочної залози на 1-му місці в Україні серед усіх видів онкозахворювань. Щороку його виявляють у понад 16 тисяч жінок. Спровокувати хворобу може:

  • погана екологія;
  • шкідливі звички;
  • стрес.

Не останню роль відіграє і спадковість. Гардашнікова зазначила, що ультразвукове дослідження потрібно робити раз на рік, якщо немає жодних скарг.

Єдиний онкоцентр в області

Онкоцентр – єдиний в області державний заклад, де лікують хворих на рак. Онкотерапію там отримують приблизно 300 пацієнтів. З обласного бюджету в рік на потреби центру виділяють щонайменше 75 мільйонів гривень. Та цієї суми бракує, аби оновити устаткування, яке не змінювали десятиліттями.

У нас апарати не змінювалися з 1991 і 1978 років. Настав час, коли треба замінити апаратуру на новішу, тому що її вже не можна модернізувати,
– зауважив генеральний директор обласного онкоцентру Костянтин Яриніч.

Техногенні джерела радіації

Урановидобувні шахти Кіровоградщини – ще одне джерело онконебезпеки. Загалом цих копалень – 4. Кожна з них систематично порушує природоохоронне законодавство: зокрема забруднюють воду токсичними відходами.

Костянтин Яриніч
Гендиректор онкоцентру / Фото з фейсбуку Костянтина Яриніча

Навіть штрафи в кількасот тисяч гривень ситуацію не рятують. Відсутня в області і чітка програма радіаційного захисту населення. Зусиллями екозахисників комісію, яка розроблятиме таку програму, вже сформували в обладміністрації.

Цікаво Смертельно красива виставка: у Києві пройшов проєкт, присвячений проблемі раку легені – фото

Втім чи затвердять документ у 2021 році – не відомо. Тим часом медики прогнозують, якщо не вжити заходів, загиблих від раку в області може побільшати удвічі – вже до кінця цього року.