Згідно з даними, якими оперує лікарня ОХМАТДИТ, за 2019 – 2020 60 дітей на рік покінчували з життям самогубством. Натомість лише за два місяці цього року зафіксовано 25 таких випадків.

Нагадаємо Челендж "40 таблеток": Рада хоче заборонити продаж ліків дітям

Самогубство і ліки

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, зазначає Радуцький, випадки самогубства з використанням ліків посідають друге місце за поширеністю. Тобто, це найбільш доступний спосіб заподіяти собі шкоду.

Через це комітет здоров'я нації у Раді створив два законопроєкти: про заборону продажу ліків дітям і про посилення відповідальності за порушення цього правила.

Які законопроєкти створили через нещодавні випадки самогубств

  • Перший – №5122 про заборону продажу лікарських засобів особам до 14 років.
Ініціативи містять не лише заборону, але і норми, що спонукатимуть неухильно дотримуватися цієї заборони. Згідно цих змін, реалізація лікарських засобів громадянам, які не досягли 14-річного віку, буде заборонена.
  • Другий – №5131 про посилення адміністративної відповідальності за продаж ліків громадянам, які не досягли 14-річного віку.
Таке порушення передбачатиме покарання для винних осіб у вигляді накладення штрафу від 6 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне порушення – від 25 до 70 неоподатковуваних мінімумів.
Окрім того, Радуцький додав: винні не лише аптеки, в яких діти можуть легко купити собі ліки, а й деструктивний контент соцмереж. І щодо них варто розглянути варіант санкцій.

Вважаю, що для захисту життя і здоров’я маленьких громадян потрібен комплексний програмний підхід…. Можливо, варто ввести санкції проти інформаційних платформ, які не хочуть або не можуть захищати користувачів від деструктивного контенту,
– зазначив Радуцький.

Челендж 40 таблеток: що відомо

  • На Київщині, у Боярці, 2 семикласниці випили по 40 таблеток "Дротаверину". Одну з них врятувати не вдалося.
  • Трохи пізніше в Умані дві школярки потрапили у лікарні через той же "Дротаверин": вони випили по 10 таблеток. Врятувати дівчат вдалося вчасно.
  • Ще один схожий випадок трапився у Києві з 15-річним підлітком.