Сайт 24 каналу розповідає, якої шкоди завдасть січневий карантин бізнесу та що про це думають самі підприємці.

Читайте також В Україні вводять локдаун: коли та на скільки

Як карантин 2021 вплине на бізнес

Вадим Загарій, координатор проектів Офісу ефективного регулювання BRDO, каже, що вплив січневого карантину на бізнес буде носити негативний характер у розрізі очікувань самого бізнесу компенсувати недонадходження від карантину вихідного дня. Час різдвяних свят та післяноворічний період є досить сприятливим для бізнесу HoReCa — саме в цей час доходи сфери є вищими, ніж у інші місяці року.

Ресторани та кафе використовуватимуть уже випробуваний механізм боротьби з обмеженнями – будуть змушені знову економити за рахунок часткового вивільнення трудових ресурсів. По факту, відправлятимуть працівників у неоплачувану відпустку або звільнятимуть. Січневий карантин спровокує збільшення кількості тимчасово незайнятого населення, що негативно відобразиться на соціально-економічному стані громадян – працівників сфери обслуговування, – каже Загарій.

Він додає, що доходи закладів харчування, які будуть працювати "на виніс", значно впадуть у порівнянні зі звичайним режимом – за оцінками експертів більш ніж у чотири рази. В останні роки сама по собі їжа не є основною причиною відвідування ресторанів: клієнти часто відвідують заклади заради спілкування та дозвілля. Тому переважна більшість потенційних відвідувачів просто відмовиться від послуг "на виніс".

На думку експерта, практично не зміниться режим роботи представників індустрії краси – бізнесу буде дозволено працювати за попереднім записом. Це звична практика для даної сфери, тому негативних наслідків для перукарень, барбершопів, салонів краси січневий карантин не матиме. Чого не скажеш про фітнес-індустрію

Непрофесійні спортивні та фітнес-клуби повинні будуть повністю припинити свою діяльність. За попередніми підрахунками січневий карантин "з’їсть" близько 10% річного доходу фітнес-індустрії. При цьому персонал спортивних закладів поповнить лави тимчасово непрацюючих, що загострить соціальну напругу у контексті платоспроможності таких громадян, – говорить Загарій.

Перелік З 19 грудня в Україні діятимуть нові карантинні обмеження

Він додає, що бізнес здебільшого пристосувався до всіх можливих сценаріїв обмежень і навіть здатний виживати в нових реаліях. Проблема лежить в іншій площині: вивільняючи частину персоналу, залишаючи без доходу частину робітників, бізнес одночасно втрачає потенційних покупців своїх товарів та послуг. За нормальних обставин той же продавець у магазині, отримавши заробітну плату, замовив би їжу у кафе, купив би одяг в інтернет-магазині, залишивши в цих закладах гроші. Через повну чи часткову втрату доходу він буде змушений економити на багатьох речах. А це вже формує недоотримання доходів для бізнесу, потенційним клієнтом якого він міг би бути.

Що кажуть представники бізнесу

В ТРЦ нам розповіли, що будуть виконувати розпорядження влади та зачиняться на карантин у січні.

Lavina Mall завжди працює згідно із вимогами українського законодавства. Якщо з січня в Україні почне діяти карантин, торгово-розважальний центр виконає вимогу і закриє ТРЦ. Турбота про всіх відвідувачів і про персонал – наш обов'язок, – каже Лариса Ковальчук, керівник відділу маркетингу та реклами у ТРЦ Lavina Mall.

В салоні краси Kika-style кажуть, що карантин наносить суттєві збитки, є конкретні цифри збитків, але це лише верхня частина айсбергу.

Найважче повернути людей у нормальний психологічний робочий стан. Люди втомлені, постійні зміни правил деяким зашкодили непоправно, повністю зруйнувавши кар’єру. Люди не відчувають сталої системи, графіку, не мають можливості використовувати звичні методи підвищення кваліфікації. Важко при таких обставинах щось планувати, поновлювати, – кажуть у салоні.

Там додають, що ще один локдаун вб’є не тільки певну кількість підприємців, а і людей, котрих вони матеріально забезпечують, підтримують, лікують.

Євген Савісько, культуролог, каже, що керівництво театрів та кінотеатрів буде змушене звільняти співробітників, бо у них просто не буде можливості платити їм.

В разі запровадження посиленого карантину у січні 2021 року можна прогнозувати закриття значної частини кінотеатрів, театрів, студій. Адже доведеться утримувати приміщення. На це потрібні кошти, котрі мають йти з прибутків, котрих не буде. Працівникам цих закладів загрожує масове або ж часткове звільнення. Бо ж коштів для виплати зарплати не буде, – прогнозує Савісько.

В Україні діятимуть нові карантинні обмеження
В Україні діятимуть нові карантинні обмеження / Інфографіка 24 каналу